Hlavní obsah

Gruzínský nejvyšší soud zrušil výsledky voleb

TBILISI

Nejvyšší gruzínský soud prohlásil sporné parlamentní volby z 2. listopadu za neplatné. Rozhodl, že neplatných je všech 150 mandátů, které byly rozděleny na základě volebních seznamů politických stran. Rozsudek se ale netýká mandátu 85 poslanců zvolených přímou volbou většinovým způsobem.

Foto: Jiří Šafránek

Účastníci Evropského festivalu ptactva v Tovačově u Hradeckého rybníka.

Článek

"Rozhodnutí o anulaci výsledku voleb je definitivní a nelze se proti němu odvolat," uvedl mluvčí soudu.

Protest proti zfalšování parlamentních voleb byl hlavním důvodem masivních demonstrací v uplynulých třech týdnech, jež nakonec vedly k demisi dosavadního prezidenta Eduarda Ševardnadzeho a převzetí moci opozicí.

Podle rozhodnutí zůstává až do nových parlamentních voleb v úřadě parlament ve složení, jež vzešlo z voleb v roce 1999. O přesném termínu nových parlamentních voleb by měli poslanci rozhodnout na mimořádném zasedání, jež je plánováno na dnešek.

Všegruzínský svaz obrody hovoří o puči

Místopředseda Všegruzínského svazu obrody Džemal Gogitidze dnes v Tbilisi novinářům řekl, že jeho strana bude dnešní mimořádné zasedání gruzínského parlamentu, na němž má padnout rozhodnutí o termínu nových voleb, bojkotovat. "Podle našeho hodnocení došlo 23. listopadu k převzetí vládní moci násilím. Všichni se musí zamyslet nad tím, co se stalo," uvedl Gogitidze.

S hlasy se manipulovalo

Ústřední volební komise minulý týden ve čtvrtek oznámila, že nejvíce hlasů ve volbách získal Ševardnadzeho blok Nová Gruzie a její spojenec Všegruzínský svaz obrody Aslana Abašidzeho. Opozice výsledek odmítla uznat a tvrdila, že je zfalšován, což později přiznali i představitelé vládních kruhů.

Manipulaci s volebními výsledky dnes v televizi uznal i jeden bývalý člen ústřední volební komise. "Vládním stranám jsme přidali mnoho hlasů, aby měly převahu," prohlásil

V Gruzii je zatím na ulicích klid a po nedávných bouřlivých demonstracích již prakticky není památky. Jiná je ale situace v autonomní Adžarské republice, jejíž šéf Aslan Abašidze vyhlásil výjimečný stav a uzavřel hranice se zbytkem Gruzie.

Gruzií zmítá hospodářská krize

Prozatímní gruzínská prezidentka Nino Burdžanadzeová soudí, že ekonomice její země hrozí zhroucení. "Situace je velmi těžká. Poslední údaje ukazují, že jsme před hospodářským kolapsem. Hospodářství země je v horší situaci, než si mnozí myslí. Musíme přijmout řadu radikálních opatření, abychom zabránili dalšímu prohloubení hospodářských problémů"

Hospodářská situace Gruzie se zhoršuje už zhruba deset let. Zahraniční dluh země dosáhl 1,75 miliardy dolarů. Tbilisi sice požádalo Mezinárodní měnový fond o půjčku, ale ten její poskytnutí odmítl, dokud je u moci Ševarnadzeho zkorumpovaná vláda.

Prozatímní prezidentka prohlásila, že se Gruzie bude nadále orientovat na spolupráci s Ruskem a s euroatlantickými strukturami. V ruském listě Izvěstija se však objevily úvahy, že se Gruzie bude chtít vymanit ze závislosti na dodávkách energii z Ruska, protože Rusko má v ruce páku, kterou může kdokoliv uvalit energetickou blokádu na zemi. I proto má pokračovat výstavba plynovodu a ropovodu od Kaspického moře přes Gruzii do Turecka. 

Ševardnadze zůstane v Gruzii

Po včerejším prohlášení exprezidenta Ševardnadzeho o tom, že zemi nehodlá opustit, se již nespekuluje o jeho případném odjezdu, ale místo jeho pobytu není stále přesně známo.

Ševardnadze včera v německé televizi ZDF prohlásil, že Gruzii nehodlá opustit. " I když mám Německo velmi rád, mým domovem je Gruzie a jsem jí povinován zde zůstat," řekl.

Jeden z vůdců opozice Michail Saakašvili včera prohlásil, že prezidentovi se dostane potřebné pomoci a služeb obvyklých pro bývalou hlavu státu. Půjde prý mimo jiné o rezidenci, auto s řidičem a osobní ochranku.

Ševarnadzemu odpůrci vytýkali, že falšoval výsledky parlamentních voleb, které se konaly tento měsíc, a také z toho, že naprosto špatně vládl. Teď zdůrazňuje, že nikdy svou moc nevyužil k tomu, aby rozprášil opozici, která ho nakonec po třech týdnech protestů svrhla: "V neděli jsem místo rezignace mohl vydat svému ministru obrany a svému ministru vnitra rozkaz, aby nasadili síly a demonstranty rozprášili, to by ale podle mne nebylo správné.".Připouští, že ho jeho politický instinkt zradil. "Možná došlo k nějakým chybám. Nepřikládal jsem příliš mnoho významu těm mladým lidem, kteří tady pobíhali s transparenty," uvažuje. O to však podle něho nejde: "Myslím, že až přejde nějaký čas, situace se uklidní - ale já jsem chyboval."

Reklama

Související témata:

Související články

Ruská armáda v Gruzii nezasáhne

Jakýkoli zásah ruských vojsk umístěných v Gruzii do vnitropolitických záležitostí této republiky vyloučil ministr obrany Sergej Ivanov. Reagoval...

Výběr článků

Načítám