Hlavní obsah

Ivanov: Rusko nepoužije jaderné zbraně jako první

ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLORADO SPRINGS

Rusko nerevidovalo jadernou doktrínu a nehodlá jaderné zbraně použít jako první, ponechává si však právo preventivního úderu v případě ohrožení zájmů svých, či spojenců, pokud byly ostatní prostředky vyčerpány. Prohlásil to ve čtvrtek ruský ministr obrany Sergej Ivanov po schůzce s resortními kolegy z 19 zemí NATO v americkém Colorado Springs.

Foto: www.umelecka.cz
Článek

"Jaderné zbraně zůstávají nadále prostředkem politického zadržování. Nepočítáme realisticky se scénářem nebo se situací, kdy bychom mohli použít jaderné zbraně jako první," řekl Ivanov na tiskové konferenci.

Podle generálního tajemníka NATO George Robertsona tak rozptýlil znepokojení, jež u účastníků schůzky vyvolalo zveřejnění zprávy ruského ministerstva obrany, podle níž je NATO ovládáno Spojenými státy a má útočnou doktrínu. Pokud NATO zůstane vojenskou aliancí s ofenzivní doktrínou, Rusko bude muset přehodnotit svůj vojenský postoj a jadernou strategii, varoval text.

USA a Rusko spolupracují

Ivanov, který jednal odděleně také se svým americkým kolegou Donaldem Rumsfeldem, oznámil, že Rusko a USA začaly zpracovávat plány spolupráce v oblasti protiraketové obrany na válčišti, jak se na tom dohodli prezidenti Vladimír Putin a George W. Bush na nedávné schůzce v Camp Davidu.

Ivanov informoval také o tom, Rusko souhlasí s existencí zahraničních vojenských základen v Uzbekistánu a Kyrgyzstánu, ale je po dobu trvání protiteroristické akce v Afghánistánu s mandátem OSN. Vyzval zároveň země NATO, aby s Ruskem uzavřely podobnou dohodu o tranzitu, jako včera podepsalo Rusko s Německem. Tato dohoda umožňuje tranzit personálu a vojenského materiálu přes ruské území do Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám