Hlavní obsah

K protestům v Íránu se přidaly i studentky. Pálí hidžáby či chodí bez nich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tři týdny trvají v Íránu protesty, které vyvolala smrt 22leté Mahsy Amíníové v policejní vazbě. V desítkách měst ženy včetně studentek na protest začaly pálit své hidžáby, kterými si mají podle pravidel islámské republiky pokrývat hlavy. Studentky napříč celou zemí pak na protest pózují ve třídách prostovlasé.

Íránské školačky si sundávají hidžábyVideo: Reuters

 
Článek

Amíníovou zatkla teheránská mravnostní policie 13. září kvůli porušení pravidel nošení pokrývky hlavy. Ve vazbě žena upadla do kómatu a zemřela.

Policie tvrdí, že na infarkt, podle zpráv na sociálních sítích ji ale strážníci bili obuškem a žena se zranila, když se hlavou udeřila o policejní auto. Po třech dnech v kómatu zemřela.

Symbolem protestu se staly právě ženy, které si začaly sundávat pokrývky hlavy. K protestu se v posledních dnech začaly přidávat také studentky.

Dívky se zpravidla fotí před tabulí prostovlasé, na některých snímcích dělají obscénní gesta k portrétům dvou nejvyšších íránských vůdců, kteří vládli od revoluce v roce 1979 – ajatolláha Rúholláha Chomejního a jeho nástupce Alího Chameneího.

Frustrace a volání po změně

V jedné třídě dívky nahradily obrázek dvojice sloganem protestního hnutí „Ženy. Život. Svoboda“.

Stejně jako na ulicích se tato forma protestů začala šířit po celé zemi. Bezpečnostní složky proti nim však zasahují až s neobvyklou brutalitou a podle zahraničních zdrojů používají k potlačení demonstrací živou munici.

Írán dosud eviduje přes 50 úmrtí v rámci protestů, zatčeno je přes 1500 lidí. Ani to ale nebrání Íráncům, aby pokračovali v protestech, které přerostly v širší volání po změně, protože Íránci jsou frustrovaní politickou situací i hospodářskou izolací a stagnací.

Úřady zatkly desítky novinářů, kteří se o protestech snažili informovat. Vláda se také pokouší odříznout obyvatele od internetu a zakázat přístup na klíčové stránky sociálních médií, které Íránci používají ke sdílení zpráv a plánování protestů.

Proti protestujícím íránským studentům na univerzitách nasadila policie slzný plyn

Zahraniční

Íránce neuklidnil ani fakt, že prezident Ebráhím Raísí slíbil vyšetřit úmrtí Amíníové. V úterý ale vyzval k jednotě proti protestům. Zopakoval navíc oficiální vládní tvrzení, že protesty vyvolali zahraniční provokatéři.

Rozzuřenost veřejnosti je natolik široká, že íránský deník Jomhúrí Eslami, dosud stojící na straně vlády, otevřeně zpochybnil úřady a obvinil je, že popírají vlastní selhání a nepopularitu.

„Ani zahraniční nepřátelé, ani domácí opozice nemohou přivést města do stavu nepokojů bez nespokojenosti na pozadí. Popírání této skutečnosti nijak nepomůže,“ napsal deník.

Reklama

Výběr článků

Načítám