Hlavní obsah

Írán vyrobí materiál na atomovou bombu „tak za 12 dní“, tvrdí Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránu by nyní trvalo zhruba 12 dnů, aby získal dostatek štěpného materiálu na výrobu jedné jaderné bomby. Prohlásil to Colin Kahl, náměstek amerického ministra obrany, na slyšení ve Sněmovně reprezentantů, když republikánští zákonodárci chtěli vědět, proč se administrativa prezidenta Joea Bidena snažila oživit jadernou dohodu s Íránem (JCPOA).

Foto: Tom Brenner, Reuters

Budova kapitolu, v jehož jižním křídle sídlí Sněmovna reprezentantů.

Článek

„Protože íránský jaderný pokrok od doby, kdy jsme opustili JCPOA, byl pozoruhodný. V roce 2018, kdy předchozí administrativa vypověděla dohodu, by trvalo Íránu asi 12 měsíců, než by vyrobil štěpný materiál na jednu bombu. Nyní by to trvalo asi 12 dní,“ řekl.

Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v Íránu v lednu našli stopy uranu obohaceného na 83,7 procenta. To je jen těsně pod 90 procenty potřebnými na výrobu jaderných zbraní. Írán ale velmi vysokou úroveň obohacení u stop nalezených v podzemním zařízení Fordo označil za „nezamýšlenou fluktuaci“.

Inspektoři však ve Fordu objevili dvě kaskády centrifug typu IR-6 nakonfigurovaných způsobem, který se „podstatně lišil“ od toho, co Írán v minulosti o svém zařízení tvrdil.

Írán obohacuje uran na 84 procent

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám