Hlavní obsah

Írán obohacuje uran na 84 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň/Teherán

Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) našli v Íránu stopy uranu obohaceného na 83,7 procenta. To je těsně pod hranicí 90 procent, která je potřebná pro výrobu jaderné zbraně. Írán loni v listopadu přiznal, že uran obohacuje na 60 procent.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi

Článek

„Írán informoval MAAE, že k nezamýšlené fluktuaci mohlo dojít během listopadového přechodného období nebo při výměně napájecího válce,“ uvádí se ve zprávě, kterou má agentura Reuters k dispozici.

Zpráva MAAE rovněž konstatuje, že agentura s Teheránem záležitost řeší. Uvádí také, že Írán má nyní k dispozici 88 kilogramů uranu obohaceného na 60 procent, což je o 25 kilogramů více než v předešlém čtvrtletí. Zásoby uranu obohaceného na 20 procent stouply o 48 kilogramů na celkem 435 kilogramů.

Jediná věc, která zastaví darebácké země před vývojem jaderných zbraní, je věrohodná vojenská hrozba nebo akce
izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Zpráva MAAE potvrzuje informace Izraele, jehož experti nedávno uvedli, že Teherán už uran obohacuje na 84 procent. Premiér Benjamin Netanjahu k tomu uvedl, že udělá vše, co je v jeho silách, aby Íránu zabránil ve výrobě jaderných zbraní.

„Jediná věc, která zastaví darebácké země před vývojem jaderných zbraní, je věrohodná vojenská hrozba nebo akce. Čím déle budete vyčkávat, tím těžší to bude. A my jsme čekali už hodně dlouho,“ řekl.

K výrobě jaderné zbraně je potřebný uran obohacený na hodnoty kolem 90 procent. Odborníci však už dříve varovali, že Írán má dostatek uranu obohaceného na 60 procent, aby z něj mohl vyrobit palivo pro nejméně jednu jadernou bombu. Šéf MAAE Rafael Grossi v lednu uvedl, že by Teherán mohl vyrobit několik atomových zbraní, pokud by uran, který má k dispozici, ještě obohatil.

Írán je kvůli svému jadernému programu největší blízkovýchodní hrozbou Izraele. Tvrdí však, že chce atomovou energii využívat jen k mírovým účelům.

Netanjahu: Írán lze od jaderného programu odradit jen vojensky. Čím dřív, tím lépe to půjde

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám