Hlavní obsah

USA a Indie se sbližují víc než kdy jindy. Jde o vzájemný obchod i společný odpor vůči Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Návštěva indického premiéra Módího v USA podle politických špiček stvrdila „nejsilnější indicko-americké vztahy v dějinách“. Obě země spojuje averze proti Číně, posílit chtějí hlavně spolupráci v technologickém sektoru.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden (vlevo) si připíjí s indickým premiérem Nárendrou Módím při večeři v Bílém domě

Článek

„Dva velké národy, dva velcí a silní přátelé. Na zdraví!“ Těmito slovy zahájil podle agentury Reuters americký prezident Joe Biden na úvod opulentní státní večeře na jižním trávníku Bílého domu přípitek na počest svého hosta, indického premiéra Nárendry Módího.

Nebyl to zdaleka jediný kompliment, kterého se Módímu během návštěvy USA dostalo. Vedle zdvořilostí se ovšem probíraly vážné věci - Spojené státy a Indie se vzájemně potřebují jako společná strategická protiváha proti Číně, obě země mají silný zájem na posílení obchodních vztahů.

Biden a Módí spolu jednali mezi čtyřma očima několik hodin. Konkrétním výsledkem je rozpracování řady obchodních dohod, zejména v oblasti obranného průmyslu, technologií či umělé inteligence.

Čínu sice ani jeden ze státníků přímo nezmínil, vzkaz byl přesto jasný. „Nad Indopacifikem se stahují temná mračna konfrontace (…) Stabilita v této oblasti patří mezi úhelné kameny našeho partnerství,“ řekl podle Reuters Módí. Biden přitakal s tím, že „nové hrozby ve světě vyžadují společný postup Indie a USA“.

Pro ukončení bojů uděláme vše, ujistil Zelenského indický premiér

Zahraniční

Americko-indické vztahy jsou nyní podle Michaela Kugelmana z amerického think-tanku The Wilson Centre, citovaného BBC, nejsilnější v historii. „Summit ukázal, jak moc se vztahy mezi USA a Indií změnily. Během krátkého času se výrazně prohloubily,“ řekl Kugelman.

Směrem k Ukrajině nic nového

Pozice USA a Indie se ovšem rozcházejí co do postoje vůči ruské agresi na Ukrajině a na tom ani Módího návštěva podle všeho nic nezměnila. Společné komuniké obsahuje pouze nekonkrétní zmínky o „humanitární tragédii na Ukrajině“ a Módí řekl, že nejlidnatější země světa „plně podporuje mírové řešení“. Ruský vpád na Ukrajinu ale indický premiér ani tentokrát explicitně neodsoudil.

Při hlasování v OSN o rezolucích odsuzujících ruskou agresi se Nové Dillí opakovaně zdrželo a sám Módí se při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v loňském roce omezil na konstatování, že „teď není doba na válku“. Hlavním důvodem indické zdrženlivosti jsou silné ekonomické vztahy mezi Indií a Ruskem, Moskva je např. hlavním dodavatelem zbraní do Indie.

USA jsou oproti tomu nejsilnějším obchodním partnerem Indie obecně - jejich vzájemný obchod v uplynulém roce dosáhl hodnoty 130 miliard dolarů (zhruba 2,8 bilionu korun).

Dovoz ruské ropy do Indie se loni zdesetinásobil, uvedla státní indická banka

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám