Hlavní obsah

Indický premiér zrušil summit s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indický premiér Naréndra Módí zrušil plánovaný summit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, uvedla agentura Bloomberg, podle níž je to kvůli ruským výhrůžkám jadernými zbraněmi. Podle agentury Reuters to však další zdroje vyvracejí s tím, že Putinovy výhrůžky nehrály roli a o zrušení summitu se rozhodlo už před delší dobou.

Foto: Profimedia.cz

Indický premiér Naréndra Módí (vlevo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (vpravo)

Článek

V prosinci minulého roku přivítal Módí Putina v Indii a letos měl summit Rusko–Indie hostit ruský prezident. Z toho však nakonec sešlo, jak v pátek informovala agentura Bloomberg. Podle jejího anonymního zdroje Módí summit zrušil kvůli Putinovým výhrůžkám, že Rusko na Ukrajině použije jaderné zbraně.

Agentura Reuters to však s odkazem na jiný anonymní zdroj vyvrací. Rozhodnutí účast odřeknout podle něj padlo mnohem dříve a Putinova slova o jaderných zbraních důvodem nebyla.

Agresora vymažeme z povrchu světa. Putin mluví o jaderných zbraních už jen tak sám pro sebe

Válka na Ukrajině

Mluvčí indického ministerstva zahraničí zatím na dotaz Reuters ohledně tvrzení Bloombergu neodpověděl.

Putin se naposledy s Módím setkal v září během summitu Šanghajské organizace pro spolupráci, kde spolu vystoupili. Podle Reuters si měl Putin s indickým premiérem během roku i několikrát telefonovat.

Západní lídři tlačí na Indii, aby přehodnotila své vztahy s Ruskem, jež je odpovědné za rozpoutání války na Ukrajině a četné válečné zločiny na jejím území.

Indický premiér Módí sice Putinovi v září řekl, že dnešní doba není érou války, jasný postoj ale žádný z indických politiků k válce na Ukrajině nevyjádřil. Indie kupuje od Ruska ropu a další suroviny, čímž mu pomáhá financovat invazi na Ukrajinu.

Rusku chybí kvůli sankcím součástky, zkouší je získat přes Indii

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám