Hlavní obsah

Hvězda ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov. Věští návrat Krymu do konce roku

Jako jeden z mála ukrajinských oficiálních představitelů Kyrylo Budanov už předloni přesně předpověděl ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu. Nyní „věští“ návrat Krymu i dalších území do konce roku.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov (vlevo)

Článek

Populárním memem na ukrajinských sociálních sítích se v minulých dnech stala žába vesele poskakující v akváriu na stole v kanceláři Kyryla Budanova, šéfa ukrajinské vojenské rozvědky.

Záběr se objevil v rozhovoru ředitele Hlavní správy rozvědky (HUR) ukrajinského ministerstva obrany pro agenturu RBK-Ukrajina. Mimo jiné v něm řekl, že se Ukrajina může ještě letos dostat na své hranice, které měla v roce 1991 při získání nezávislosti na SSSR. Uživatelé pak koumají, jaké nové „státní tajemství“ věští žába v pracovně generála.

Za dobu války s Ruskem se 37letý absolvent vojenské akademie v Oděse, který prošel prakticky všemi úrovněmi vojenské rozvědky, stal jedním z nejpopulárnějších a nejvlivnějších představitelů ukrajinských silových složek. Proslul ostrými komentáři i odvážnými plány a je jednou z hlavních válečných mediálních tváří.

Prigožin: Ukrajinská protiofenziva už v podstatě začala

Válka na Ukrajině

Útok na Moskvu?

Přestože Budanov prý není rád, když jeho hodnocení jsou označována za „prognózy“, podařilo se mu již několikrát správně odhadnout budoucí vývoj. Kromě téměř přesného data vypuknutí války „předpověděl“ také dobytí okupovaného Chersonu či osvobození Zmijího ostrova. Nyní je přesvědčen, že si Ukrajina do konce letošního roku vrátí všechna území včetně Krymu a dostane se na své původní postsovětské hranice.

Nedávné úniky z amerických zpravodajských služeb pak odhalily, že se zřejmě pokusil vítězství Ukrajiny přiblížit také zcela reálnými činy.

K prvnímu výročí ruské invaze na Ukrajinu se Budanov údajně chystal 24. února zaútočit na Moskvu. Jeho záměry však podle uniklých materiálů znepokojily USA. Americký deník The Washington Post s odvoláním na zprávu Národní bezpečnostní agentury napsal, že se ukrajinská rozvědka svého záměru dočasně vzdala na naléhání Washingtonu.

Měl přitom pověřit jednoho ze svých důstojníků přípravou masových útoků za pomoci „všeho, co má k dispozici HUR“.

Ukrajina útok popírá: V Rusku se něco děje, ale bez našich dronů nad Kremlem

Evropa

Ruský soud ocenil

Ruské úřady obvinily šéfa ukrajinské vojenské rozvědky z loňského útoku na Kerčský most, který spojuje ruskou pevninu s anektovaným územím. Moskevský soud pak na něj vydal dálkově zatykač. „Potěšilo mě to. Je to dobrý ukazatel naší práce a motivace,“ vzkázal ironicky Rusům.

List The Washington Post napsal, že Budanov přežil už zhruba desítku pokusů o atentát, mimo jiné před čtyřmi léty, kdy byla bomba nastražena v jeho automobilu v Kyjevě. On sám tvrdí, že se stal „terčem“ poté, co v roce 2016 byl na Krymu zabit důstojník ruské tajné služby FSB. Zda se atentátu účastnil, nepřiznal.

Novinářům ale prozradil, že to omezuje jeho osobní život a že převážně pobývá ve své kanceláři v kyjevském štábu vojenské rozvědky známém jako Ostrov. Riskantní operace nicméně vnímá jako poslání.

Zelenskyj: Výbuch Kerčského mostu jsme si neobjednali. Aspoň pokud vím

Válka na Ukrajině

Spolehlivý partner

Do Zelenského týmu se Budanov dostal už před válkou. Úřadu, ve kterém zastával různé funkce od roku 2007, se ujal ve 34 letech a stal se jedním z nejmladších ukrajinských generálů v silových složkách. Prezident Volodymyr Zelenskyj jej do funkce jmenoval v srpnu 2020 s tím, že „jde o důstojníka, který dokonale zná systém rozvědky zevnitř a je účastníkem bojových akcí od prvních dnů války, skutečným bojovníkem s velkou autoritou“.

Od jara 2014 se Budanov účastnil bojových operací na Donbasu po vypuknutí střetů s proruskými separatisty a byl tam několikrát zraněn. Podle médií se pak odjel léčit do USA a tam údajně navázal kontakty s americkou rozvědkou. Během léčby se seznámil s kolegy ze Spojených států a ve Washingtonu si vysloužil dobrou pověst, uvedl letos v lednu americký týdeník The Wall Street Journal.

Ve vojenském zdravotním středisku Waltera Reeda v Marylandu se prý léčil pár let před ruskou vojenskou operací na Ukrajině. Podle citovaných zdrojů si přitom vybudoval pověst „spolehlivého partnera“.

Šance být ministrem obrany

Když se ministerstvo obrany letos v lednu ocitlo v epicentru korupčního skandálu kvůli předraženým nákupům potravin, Budanov se podle parlamentních zdrojů mohl stát novým ministrem.

„Jeho jmenování by bylo logické pro válečné období,“ tvrdil Davyd Arachamija, šéf frakce vládní strany Služebník lidu v parlamentu. K výměně v čele resortu pak nedošlo, neboť se prý nechtěl vzdát vojenské služby. K politické kariéře ale má prý slibně nakročeno a analytici odhadují, že má dobré šance.

Personální změny kvůli korupci nejsou u konce, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám