Hlavní obsah

Prigožin: Ukrajinská protiofenziva už v podstatě začala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všeobecně očekávaná ukrajinská protiofenziva už prakticky začala. Uvedl to ve středu šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Aktivní fáze ukrajinského útoku podle něj přijde do několika dnů.

Foto: Sergei Ilnitsky, ČTK/AP

Jevgenij Prigožin

Článek

„Domnívám se, že ofenziva ukrajinské armády již v podstatě začala. Vidíme nejvyšší aktivitu nepřátelského letectva, vidíme nejvyšší aktivitu na perimetru a uvnitř naší fronty,“ uvedla na telegramu Prigožinova tisková služba.

„Bohužel situace nevypadá, řekněme, nejlépe,“ dodal Prigožin.

„Aktivní fáze“ ukrajinské protiofenzivy může nastat „už v řádu dnů“, uvedl dále Prigožin, který před možným protiútokem ukrajinských sil varoval v posledních týdnech opakovaně.

Veřejně si také opakovaně stěžoval na nedostatek munice, které ruské ministerstvo obrany vyčleňuje jeho bojovníkům.

Kyjev tvrdí, že přípravy na protiofenzivu, jejímž cílem je osvobodit Ruskem okupovaná území na jihu a východě Ukrajiny, jsou v závěrečné fázi.

Příslušníci Wagnerovy skupiny nesly hlavní tíhu ruské zimní ofenzivy u východoukrajinského města Bachmut, kde se již řadu měsíců odehrávají prudké boje s velkými ztrátami na obou stranách.

Ukrajinská protiofenziva může být pro Rusko tragédií, varuje Prigožin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám