Hlavní obsah

Ukrajina útok popírá: V Rusku se něco děje, ale bez našich dronů nad Kremlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina popřela, že by v noci na středu útočila na Kreml. Tvrzení ruských státních médií zpochybnil prezident Volodymyr Zelenskyj i poradce Mychajlo Podoljak. „V Rusku se něco děje, ale rozhodně bez ukrajinských dronů nad Kremlem,“ uvedl Podoljak v první reakci na zprávy, které ruská média zveřejnila s takřka půldenním odstupem od hlášené události.

Údajné záběry útoku dronu na KremlVideo: Reuters

 
Článek

„Neútočíme na Putina ani na Moskvu. Bojujeme na vlastním území a bráníme naše vesnice a města. Na Putina jsme nezaútočili. Necháme to na tribunálu,“ prohlásil později na tiskové konferenci v Helsinkách přímo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který je ve Finsku na pracovní návštěvě.

Také Zelenského mluvčí Serhij Nykyforov předtím sdělil, že Ukrajina „nemá žádné informace o takzvaných nočních útocích,“ řekl.

„To, co se stalo v Moskvě, je zjevně vytváření tlaku před 9. květnem. Očekávaný tah od našich protivníků,“ citovala Nykyforova Ukrajinska pravda.

Drony na Kreml vzlétly z Moskevské oblasti, tvrdí ruský důstojník v záloze

Evropa

„Ukrajinci zaútočili na Kreml, Putin je v pořádku,“ hlásí Rusové.Video: twitter/@Qope87

Rovněž podle Podoljaka „Ukrajina vede čistě obrannou válku a neútočí na cíle na území Ruské federace“. „Proč? Neřeší to žádný vojenský problém. Ale Rusku to dává důvod k ospravedlnění útoků na civilisty…,“ napsal na Twitteru Podoljak.

„Se zájmem sledujeme rostoucí počet incidentů a excesů, k nimž dochází v různých částech Ruska. Výskyt neidentifikovaných bezpilotních letounů u energetických zařízení nebo v areálu Kremlu může svědčit pouze o partyzánských aktivitách místních odbojových sil. Je známo, že bezpilotní letouny lze koupit v každém vojenském obchodě… Ztráta mocenské kontroly nad zemí ze strany Putinova klanu je zřejmá. Ale na druhou stranu Rusko vždy mluvilo o své totální kontrole vzdušného prostoru. Jedním slovem, v Rusku se něco děje, ale rozhodně bez ukrajinských dronů nad Kremlem…,“ napsal Podoljak.

Kreml označil údajný útok za „naplánovanou teroristickou akci“ a „pokus o atentát na ruského prezidenta“. V reakci také uvedl, že si „ruská strana osobuje právo podniknout odvetné kroky tam a tehdy, až to bude považovat za nutné“.

Ukrajinci zaútočili drony na Kreml, Putin je v pořádku, hlásí Rusové

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám