Hlavní obsah

Husajn vyzval: Udeřte na ně tvrdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácká televize odvysílala v pátek večer video, na kterém se Saddám Husajn nebo jeden z jeho dvojníků procházel po Bagdádu obklopen jásajícími davy. Husajn už dříve v jiném televizním vystoupení uvedl, že do blízkosti metropole se dostala jen malá skupina spojeneckých vojsk, která obešla irácké síly a že je potřeba na ni tvrdě udeřit.

Foto: HZS MSK

Hasiči zachránili dívce prst, který ji uvízl v židli - Havířov

Článek

Nové záběry byly podle CNN pořízeny v západní části města na bulváru poblíž jordánského velvyslanectví. Vidět na nich byl kouř na obloze. Otázkou zůstává, zda muž byl skutečně irácký prezident. O tom, že záběry vznikly za války, není pochyb.

V prvním vystoupení Husajn chválil rolníka, jenž sestřelil vrtulník Apache, aby dotvrdil, že jeho projev nebyl předtočen před zahájením války.

Američané přiznávají, že se jim navzdory bombardování nedaří vyřadit iráckou televizi.

Američtí vojáci kontrolující bagdádské letiště jsou podle iráckého ministra informací Sahháfa obklíčeny a v pátek v noci stanou terčem sebevražedných útočníků. Informovala o tom v pátek večer Česká televize, jejíž reportér byl na tiskové konferenci ministra Sahháfa. Ten varoval, že v noci bude proti spojeneckým jednotkám podniknuto "něco neobvyklého". Mnoho nepřátel bude zabito dnes večer a zítra, řekl.

K Bagdádu, od jehož centra je mezinárodní letiště vzdáleno asi 20 km, se blíží další písečná bouře.

----------------------------------------------

NOVÉ - ANIMACE bojů o bagdádské letiště

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA - Ohrožený region

----------------------------------------------

----------------------------------------------

Sahháf: chemické zbraně nepoužijeme

"Dnes večer proti nim zakročíme neobvykle, nikoli vojensky. Bude to pro ně velká škola," slíbil Sahháf. Není ovšem dosud jasné, co Sahháf myslel onou "neobvyklou situací". Na otázku, zda Irák hodlá použít zbraně hromadného ničení, odpověděl: "No, to vůbec ne. Ale bude to svým způsobem mučednická operace."

Sahháf řekl, že americké jednotky jsou izolovány na mezinárodním letišti a obklíčeny iráckou armádou. "Pokud se rychle nevzdají, nebude žádná šance, že by přežili.," poznamenal. Americká armáda mezitím potvrdila, že kontroluje nejméně 70 procent letiště.

Tisíce členů elitní gardy se vzdaly

Asi 2 500 členů bagdádské divize Republikánské gardy se vzdalo jednotkám USA a odevzdalo uniformy, řekl v katarském Centrálním velitelství kapitán Frank Thorp. Námořní pěchota postupující na Bagdád ze středoiráckého Kutu je v blízkosti metropole, hlásí britská Sky News.

Američané kontrolují většinu bagdádského letiště ležícího asi 20 km od centra. Tvrdí to americké vojenské zdroje, které dále uvedly, že tomu předcházely těžké a krvavé pozemní boje a noc intenzivního bombardování. V pátek ráno odrazili Američané prudký protiútok iráckých tankových sil, přičemž řadu obrněnců zničili. Podle zpravodaje agentury Reuters podnikli Iráčané "téměř sebevražedný protiútok" z prostoru na břehu Eufratu jihozápadně od letiště, který byl dosud považován za bezpečný.

Američané palbou těžkých kulometů a protitankových raket ze svých obrněných transportérů Bradley útok odrazili, přičemž zničili čtyři irácké tanky T-72, jeden starší T-62 a řadu dalších vozidel, mezi nimi i ozbrojené pick-upy. Ze vzduchu byly proti iráckému postupu nasazeny bojové vrtulníky.

Útok věrných iráckých bojovníků

"Zasažené tanky hoří a je vidět i několik těl padlých vedle nich," hlásí zpravodaj z místa. Také televize CNN ukazovala záběry hořících tanků z tohoto boje, k němuž došlo údajně kolem osmé hodiny ráno místního času. Útok podle CNN vedli fídájíni, nejvěrnější přívrženci Saddáma Husajna.

Americký důstojník odhadl, že při protiútoku zahynulo asi 40 Iráčanů. O případných ztrátách na americké straně nejsou žádné zprávy.

"Letiště ovládáme, Je to rozsáhlý areál s několika budovami, který ještě potřebuje dočistit, ale je náš," řekl agentuře Reuters velitel ženijní brigády 3. pěší divize plukovník John Peabody.  "Zajali jsme přitom asi 40 Iráčanů, vesměs příslušníků elitních Republikánských gard," řekl agentuře AFP velitel první brigády americké 3. pěší divize, plukovník Will Grimsley.   

Vojenští činitelé podle Reuters rovněž sdělili, že v bojích o letiště bylo usmrceno kolem 320 iráckých vojáků. Některé zprávy hovoří až o 400 mrtvých Iráčanech. Američané také zničili 31 jednotek protivzdušné obrany, tři obrněná vozidla, nákladní auta a děla. Informace o případných ztrátách spojenců zatím nejsou k dispozici.

Postup na Bagdád

Podle Reuters proudí americké jednotky a vozidla přes most dále k Bagdádu. Okolí však ještě není pročištěné a iráčtí záškodníci ostřelují z okolních budov a starších okopů postupující jednotky z pancéřovek a pěchotních zbraní. Američané jim odpovídají palbou a snaží se je zatlačit tak, aby se vyhnuli vlastním ztrátám.

CNN rovněž uvedla, že v noci na dnešek také americké síly zničily brigádu irácké Republikánské gardy u Bagdádu. Jednotka o síle asi 1000 mužů se chtěla probít na pomoc iráckým silám jižně od metropole.

Americký Kongres schválil 80 miliard na válku

Obě komory amerického Kongresu schválily ve čtvrtek dodatečné výdaje kolem 80 miliard dolarů, o které minulý týden žádal na financování války v Iráku prezident George Bush. Ze sumy by měla podle původních plánů plynout také náhrada pro spojence, včetně České republiky.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda pak uvedl, že USA by mohly Česku poskytnout až 25 milionů dolarů. Navýšení o 10 milionů dolarů by ČR použila i na vyslání polní nemocnice do krizové oblasti.

Agentury minulý týden psaly, že ČR by měla obdržet 15 milionů dolarů, a to podobně jako Polsko a Maďarsko. Americký prezident chce prý přispět "partnerským a spřáteleným zemím" na výdaje spojené s bojem proti terorismu.

Zákon má rovněž ztížit možnost, aby firmy z Francie, Německa, Ruska nebo Sýrie, které jsou proti válce, získaly na obnovu Iráku podporu z amerického fondu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám