Hlavní obsah

Husajn teď čelí týmu psychologů

Právo, vpl
BAGDÁD

Saddám se při výsleších musí dívat na videozáznamy z demonstrací proti své osobě, odkrývání hromadných hrobů, mučení a poprav svých odpůrců. Je to součást postupu, který proti němu zvolil tým vedený vysokými činiteli a psychology americké armády, ministerstva spravedlnosti a zpravodajských služeb, napsal ve čtvrtek list USA Today.

Foto: archiv
Článek

Ironií osudu je, že právě tytéž záběry poprav vězňů saddámovci přitom rozesílali příbuzným obětí, aby je zastrašili.

Vyšetřovatelé doufají, že účinky videa přimějí exdiktátora k emotivním reakcím a k prozrazení informací, které by možná v klidu nesdělil.

Moc nespolupracuje

"Psychologové z něho nespustí oči. Vyhodnocují každé jeho slovo, každý jeho tik. Sledují, na jaké otázky reaguje pocením," uvedl nejmenovaný vysoký vládní činitel.

Během prvních dvou dnů výslechů se vyšetřovatelé Saddáma ptali, kdo stojí za útoky na Američany v Iráku. Tvrdil, že neví nic. Změnili tedy taktiku a začali si počínat víc metodicky.

Začali mu klást otázky, na které musí znát odpověď. "Ověřujeme si, zda se mu dá věřit," dodal činitel. "Zrovna moc s námi nespolupracuje," potvrdil jeden z vyšetřovatelů týdeníku Time.

Na dotaz, zda jeho režim disponoval zbraněmi hromadného ničení, dostali vyšetřovatelé odpověď: "Ne, samozřejmě že ne, to si vysnily Spojené státy samy, aby měly důvod jít s námi do války."

Otazníky nad zatčením

Jeden z vyšetřovatelů uvedl, že zejména v prvních dvou dnech po zadržení Husajn vypadal nevysvětlitelně dezorientovaně, naprosto sklesle až rezignovaně, takže se nabízí otázka, zda není duševně nemocen.

"Tak si říkám: koho jsme to vlastně chytili? Usekli jsme stvůře hlavu, anebo máme jen pomatence, který se skrýval v díře?"

Francouzský advokát Jacques Verges, který získal renomé zastupováním nacistického zločince Barbieho, teroristy Carlose či jugoslávského exprezidenta Miloševiče a jenž nyní zastupuje bývalého iráckého vicepremiéra Tárika Azíze, je připraven hájit i Saddáma.

Potvrdil to včera v Ammánu s tím, že se už na něj v této věci obrátila Husajnova rodina.

Související témata:

Výběr článků

Načítám