Hlavní obsah

Hlasovací „migrace“ ucpává turecká autobusová nádraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turečtí voliči z oblastí poničených únorovým zemětřesením se hromadně dali na „hlasovací migraci“, aby odevzdali své hlasy v nedělních prezidentských a parlamentních volbách. Cestují buď do nepostižených regionů, kde mohou odvolit, nebo se naopak vracejí do „domovských“ okrsků zřízených mnohdy na troskách, aby hlasovali tam.

BEZ KOMENTÁŘE: Erdogan v tureckých volbách čelí dosud největší výzvěVideo: Reuters

 
Článek

Autobusová nádraží v ostatních částech země tak v sobotu zažívají nebývalý nával, informuje deník Hürriyet s tím, že v neděli, v den voleb, bude ještě hůř.

„Takovou poptávku po lístcích na autobus jsme ještě nezažili,“ tvrdí Birol Özcan, šéf turecké federace řidičů autobusů. „Normálně je 40 procent naší kapacity nevyužitých, ale nyní jsme na 100 procentech,“ upřesňuje.

Běžně z Istanbulu podle něj odjíždí kolem 1200 autobusů denně. „V neděli se dostaneme tak na 2500,“ dodává s tím, že nárůst „zajistí“ voliči z celé země, kteří pojedou hlasovat domů, kde mají voličskou registraci.

Foto: Yves Herman, Reuters

Příznivci prezidentského kandidáta opozice Kilicdaroglua na shromáždění v Ankaře

„Hlasovací migraci“ podle listu Hürriyet napomáhá také to, že turecký Úřad pro zvládání katastrof a mimořádných událostí (AFAD) již dříve slíbil, že voličům z oblastí postižených zemětřesením, uhradí náklady na dopravu, které jim ve snaze odvolit vzniknou.

V Turecku ale v posledních hodinách necestují pouze voliči. Do Ankary také v uplynulých dnech dorazilo podle Hürriyetu zhruba 1,8 milionu hlasů, které odevzdali turečtí voliči žijící v zahraničí. Jejich sčítání začne až po uzavření volebních místností v neděli v 16 hodin našeho času. První výsledky z prezidentských i parlamentních voleb v Turecku se očekávají kolem 20. hodiny našeho času.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Odstřelovač z ochranky prezidenta Erdogana zaujímá pozici na konstrukcí obřího billboardu na předvolebním shromáždění v Istanbulu

Podle posledního předvolebního průzkumu ztrácí Recep Tayyip Erdogan, který obhajuje post prezidenta, na svého vyzyvatele Kemala Kılıçdaroğlua 5,6 procentního bodu. Prezident má přízeň 43,7 procenta voličů, zatímco jeho vyzyvatel 49,3 procenta. To naznačuje, že prezidentské volby v Turecku zřejmě půjdou do druhého kola, které se má konat 28. května.

Rusové nám zasáhli do voleb, tvrdí turecká opozice o sexuálním skandálu kandidáta

Zahraniční

V parlamentních volbách podle sondy agentury KONDA směřuje k vítězství současná vládní Strana spravedlnosti rozvoje a její spojenci, s nimiž by získala 44 procent hlasů, zatímco Kılıçdaroğluova Republikánská lidová strana (CHP) s ostatními opozičními stranami, které ho nominovaly do prezidentského souboje, jen 39,9 procent hlasů.

Rozhodovat o vládě tak bude prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), která obvykle v parlamentních volbách získává kolem 11 až 13 procent. HDP už sice deklarovala podporu opozici, nejednotnost kurdských voličů ale může posunout k vítězství Erdoganovu AKP.

Průzkum: Tři dny před volbami Erdogan ztrácí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám