Hlavní obsah

Hlas a Směr sahají na Slovensku po parlamentní většině

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pokud bude současná vládní čtyřka na Slovensku kupit chybu za chybou jako dosud, nažene do opozičního tábora další voliče. Podle posledního průzkumu agentury Focus z května chybí stranám Hlas-sociální demokracie a Směr-slovenská sociální demokracie jen krůček k tomu, aby mohly vytvořit dvoukoalici.

Foto: David W Cerny, Reuters

Expremiéři Robert Fico a Peter Pellegrini na archivním snímku

Článek

Hlas loni založil Peter Pellegrini (45), expremiér za Směr. V čele Směru stojí nadále Robert Fico (56). Případná dvoukoalice by znamenala jednobarevnou vládu dvou stran s přívlastky sociální demokracie. Programově rovněž nejsou od sebe obě uskupení příliš vzdálena.

Fico po kómatu

Po vraždě novináře Jána Kuciaka (+27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (+27) v únoru 2018 a po následných masových demonstracích Fico odstoupil z čela vlády a nahradil ho Pellegrini. Po loňských volbách došlo ve straně Směr k rozkolu, Pellegrini opustil Fica a založil Hlas. Vypadalo to, že Fico se už po tomto úderu nezvedne. Předseda Směru ztratil tah na branku, stoupenci se od něho odtahovali, a naopak voličská přízeň Hlasu strmě stoupala.

Slováci žádají v petici předčasné volby

Evropa

Podceňovat zkušeného a nepoddajného Fica se však nevyplácí. Obklopil se mladými tvářemi, svolává tiskové konference ke všem tématům prakticky denně a výsledek se dostavil. Preference Směru začaly postupně stoupat a podle květnového šetření agentury Focus se přehouply přes deset procent. Hlas se drží nad dvaceti procenty.

Samozřejmě Ficovi a Pellegrinimu pomohla složitá pozice nové vládní koalice v době pandemie. Nezkušení ministři skočili rovnýma nohama do největší krize v historii Slovenska. Přetrvávají zmatky a koordinace mezi jednotlivými resorty zůstává velmi chaotická.

Vláda zklamala

Strany vládní koalice se hádají a napadají uvnitř i navzájem – kdyby nic jiného, tak neustálé spory Slováky unavují. Strana Za lid, nejmenší z nich, se potácí na pokraji rozpadu. Ficovi pomohl také rozkol uvnitř opoziční strany Naše Slovensko Mariana Kotleby, takže může čerpat nové voliče z dalšího zdroje. Nikoli náhodou přidal do názvu strany Směr přívlastek „slovenská“.

Pellegrini v průzkumu vede, před Matovičem je i Fico

Evropa

„Současná koalice napáchala hodně škody. V loňských volbách jsem dal hlas jedné z vládních stran, už by mi ale vůbec nevadilo, kdyby šli od válu,“ říká Robert z Košic. „Fico zemi rozkradl a vládla tady mafie, ale to, co je tady dnes, se vládou nazvat nedá. Je to banda amatérů,“ netají se František z Martina nevolí k současnému kabinetu.

Fico zaútočil také na Pellegriniho, když Hlas označil za „partu liberálních chlapců orientovaných na Brusel“. Podle politologa Radoslava Štefančíka (44) předpokládá, že většina levicových voličů dá hlas spíš Pellegrinimu a on musí lovit hlasy jinde. „Zůstanou mu spodní vody toužící po pevné ruce,“ dodal politolog.

Podle Štefančíka jsou však Pellegrini a Fico dostatečně pragmatičtí politici, aby se dokázali odosobnit od vzájemných animozit a společně vytvořili vládu, když k tomu dojde.

Reklama

Výběr článků

Načítám