Hlavní obsah

Slováci žádají v petici předčasné volby

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Petiční výbor odevzdal v pondělí 585 tisíc podpisů za vyhlášení referenda o předčasných volbách na Slovensku. Kancelář prezidentky Zuzany Čaputové nyní všechny podpisy prověří.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Členové petičního výboru v Prezidentském paláci

Článek

Mluvčí slovenské hlavy státu Martin Strižinec zdůraznil, že prezidentka má petiční právo v hluboké úctě. „Podpisy na petičních arších bude prověřovat padesát zaměstnanců prezidentské kanceláře,“ uvedl Strižinec.

Pro vyhlášení referenda stačí 350 tisíc platných podpisů. Hlava státu by měla vyhlásit referendum do 30 dní od odevzdání podpisů. Pokud by se prezidentka ve věci obrátila k ústavnímu soudu, ten by měl rozhodnout do 60 dní.

Vláda Eduarda Hegera získala důvěru slovenského parlamentu

Evropa

Petiční akci iniciovaly opoziční strany Hlas – sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho a strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica. Pellegrini řekl, že opozice reagovala na spontánní aktivitu lidí, kteří vyzývali opozici k vyvolání referenda o předčasných volbách.

„Jsem nesmírně rád, že se to povedlo navzdory pandemické situaci a velmi složitému způsobu sběru podpisů, kdy jsme nemohli mezi lidi a lidi nemohli spontánně v ulicích podepisovat petiční archy, museli jsme použít formu P.O. Boxu, lidé si museli archy vytisknout a posílat poštou,“ řekl Pellegrini.

Pádný argument

Předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico po odevzdání petičních archů konstatoval, že takové množství podpisů je dostatečný argument pro prezidentku Zuzana Čaputovou, aby ve smyslu ústavy Slovenské republiky vyhlásila referendum. „Nevidíme žádný důvod k tomu, aby se prezidentka v této otázce obrátila k ústavnímu soudu,“ řekl Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám