Hlavní obsah

Garner: základ přechodné irácké vlády bude do půlky května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD /BASRA

Základ přechodné irácké vlády by měl být ustaven do poloviny května. Prohlásil to v pondělí civilní správce Iráku Američan Jay Garner. Jádro vlády by mělo tvrořit devět Iráčanů, mezi nimiž budou i bývalí opoziční vůdci.

Foto: Tereza Šimčíková

Hejkal

Článek

Podle agentury AFP Garner pro vládu počítá s kurdskými vůdci Masúdem Barzáním a Džalálem Talabáním, vůdcem Iráckého národního kongresu Ahmadem Šalabím, vůdcem Irácké národní dohody Ijádem Alávím a s Abdal Azízem Hakímem z vedení šíitského Nejvyššího shromáždění islámské revoluce v Iráku. Přizván bude zřejmě také zástupce iráckých křesťanů a možná další sunnita.

Iráčanům chybí televize

"Do poloviny května uvidíte jádro irácké vlády, jejímiž členy budou Iráčané, kteří budou v kontaktu s vojenskou americko- britskou koalicí," řekl Garner novinářům během návštěvy jihoiráckého města Basra. Garner dále v Basře vyjádřil zklamání nad tím, že Iráčané stále nemají dostatečný přístup ke sledování televize. "Chci, aby lidé mohli klidně sledovat televizi," uvedl.

Na dubnové schůzce iráckých osobností a zástupců civilní správy bylo rozhodnuto, že se do konce května bude konat celonárodní konference, na níž se o přechodné vládě rozhodne.

Obnovu Iráku nyní organizuje Garnerův Úřad pro obnovu a humanitární pomoc. Má 500 civilních i vojenských zaměstnanců, kteří se pokoušejí obnovit chod země po válce.

Bezpečnostní situace stále není dobrá a na mnoha místech se odehrávají potyčky. Irácký civilista v neděli postřelil amerického vojáka na hlídce v Bagdádu. Nejobtížnější situace je v chudé šíitské čtvrti Sadr. Američany zde téměř není vidět a zabezpečení základních služeb včetně nemocnic zde organizují duchovní.

Americký plán obnovy

USA chtějí Irák rozdělit do tří sektorů, o jejichž zabezpečení se podělí s Británií a Polskem. Varšava nevylučuje, že nakonec budou sektory čtyři. Polsko by mělo dostat na starost irácký sever, Britové jih. V každém sektoru by měly navíc působit mírové jednotky OSN. Přispět do nich je připraveno šest zemí - Itálie, Španělsko, Dánsko, Bulharsko, Nizozemsko a Ukrajina.

Británie dnes po 12 letech přerušených diplomatických kontaktech s Irákem otevřela v Bagdádu své zastupitelství. Britské prohlášení upřesňuje, že zatím nepoužívá termín velvyslanectví, protože Irák nemá vládu, které by mohl velvyslanec předa pověřovací listiny.

"Tento úřad symbolizuje náš předchozí závazek spolupracovat s Iráčany a obnovit vztahy našich zemí v kultuře, školství, obchodu a investicích, tedy v oblastech, které pro nás byly významné i v minulosti," řekl Christopher Segar, který misi v Bagdádu povede. 

Související články

Stali jsme se okupanty

"Nejsme součástí válečné koalice" proti Iráku, "protože nebyl další akt Rady bezpečnosti OSN," zopakoval ještě tuto sobotu v rozhovoru pro Právo premiér...

Výběr článků

Načítám