Hlavní obsah

Francouzští rybáři chtějí ohrozit britské Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Francouzští rybáři pohrozili, že od pátku začnou blokovat transport vánočního zboží do Británie. Důvodem je neutichající spor o práva na rybolov po brexitu. Desítkám francouzských lodí byly odepřeny licence k rybolovu u britského ostrova Jersey. Podle Bruselu je toto rozhodnutí v přímém rozporu s dohodou o brexitu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rybáři uvedli, že jsou připraveni blokovat odchozí náklad ve francouzských přístavech Calais a Dunkerk, stejně jako v tunelu pod Lamanšským průlivem.

„Čekáme do pátku a pak zavelíme k útoku,” uvedl jeden z protestujících rybářů Laurent Merlin.

K rozhořčení Francouzů nepřispěl ani výrazný ústupek, který Evropská komise ve středu učinila vůči již zmíněné brexitové dohodě.

Britský „ministr Vánoc“ má napilno, odvrací hrozbu absence dárků

Zahraniční

Ve snaze zmírnit napětí v severoirském regionu Brusel nabídl, že omezí až o 80 procent požadované kontroly zdravotní nezávadnosti potravinářských výrobků, pokud budou britští vývozci dostatečně informovat o jejich původu a zaručí, že jsou určeny pouze pro severoirský trh.

Británie však musí splnit některé své dřívější závazky, kromě označování produktů například vybudovat sérii kontrolních stanovišť na hranicích.

EU nabízí Británii výrazné omezení kontrol zboží mířícího do Severního Irska

Evropa

João Vale de Almeida, velvyslanec EU ve Spojeném království, označil tento ústupek za „bezprecedentní”.

Osud Soudního dvora

I přesto, že se londýnská vláda vyjádřila, že se bude návrhem zabývat „s vážností a konstruktivně”, jeden výrazný problém zůstává. Britský ministr pro brexit David Frost trvá na tom, aby z dohody o brexitu byla vyjmuta jurisdikce Soudního dvora Evropské unie (ESD).

Britové chtěli EU od začátku podrazit, přiznal exporadce premiéra Johnsona

Zahraniční

To ale vehementně odmítají Irové. Evropské právo a standardy musí podle nich interpretovat Soudní dvůr EU. „Nechápu, jak by to měl dělat britský nebo nějaký jiný soud,“ uvedl tamní vicepremiér Leo Varadkar, který se ve středu zároveň zhrozil nad veřejným přiznáním exporadce britské vlády Dominica Cummingse, že Londýn neměl nikdy v úmyslu brexitovou dohodu dodržovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám