Hlavní obsah

Britský „ministr Vánoc“ má napilno, odvrací hrozbu absence dárků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vánoce nebudou zrušeny, nakupujte jako vždy. Takový vzkaz vyslala britská vláda veřejnosti, která se už několik týdnů obává, že se kvůli krizi v dodavatelských řetězcích lidé nedočkají vánočních dárků. Premiér Boris Johnson bere situaci vážně. Kvůli loňským svátkům, které zpackal koronavirus, delegoval úkol zajistit úspěšné Vánoce na kolegu Michaela Govea.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V britských přístavech se hromadí kontejnery se zbožím na vánoční trhVideo: Reuters

 
Článek

„Nasaďte si brusle a vyrazte brzo nakupovat, jestli chcete Veselé Vánoce.“ Tak zněla čtvrteční titulní zpráva bulvárního deníku Daily Express.

Situace totiž nevypadá tak růžově, jak ji vláda maluje.

Největší světová přepravní společnost Maersk ve středu odklonila část lodí z anglického přístavu ve východní Anglii, protože kvůli nedostatku řidičů kamionů není kam kontejnery skládat.

Vraťte se za volant, píšou úřady milionu britských řidičů

Evropa

Podle odhadů to bude mít největší dopad na maloobchodní giganty Asda, Tesco, John Lewis a Marks & Spencer, protože na ostrovy dovážejí velké množství oblečení.

Tyhle Vánoce budou výrazně lepší než minulý rok.
Boris Johnson, britský premiér

Prodejce hraček The Entertainer zase varoval, že kvůli zpožděným dodávkám možná nezvládne zajistit oblíbené produkty. Konkrétně se obává o dostupnost panenek Barbie a postaviček ze série Tlapková patrola.

„Hračkářství nikdy nebudou bez hraček. Ale budou tu hračkářství bez hraček, na které by byly ochody normálně zvyklé. A to z velké části kvůli problémům s dopravou a skladováním, nikoliv kvůli nedostatku hraček,“ vysvětlil ředitel společnosti Gary Grant.

Hlavně zabránit panice

Vládní ministři se teď soustředí na to, aby předešli fenoménu panických nákupů, který Britové demonstrovali při prvních zmínkách o zavřených čerpacích stanicích.

„Lidé tu pumpují litry do kanystru”. Britové kvůli nedostatku paliva šílí

Zahraniční

„Nakupujte tak jako vždy,“ uklidňoval nervozitu člen kabinetu Oliver Dowden. „Jsem přesvědčený o tom, že lidi svoje hračky o Vánocích dostanou,” dodal.

Johnsonova konzervativní vláda udělala z „Veselých Vánoc“ svoje přední téma posledních dnů – dokonce až tak moc, že si z toho ostrovní média často utahují.

„Tyhle Vánoce budou výrazně lepší než minulý rok,“ ujišťoval před několika dny reportérku Sky News sám premiér Johnson.

„Laťka je dost nízko,“ opáčila mu novinářka s odkazem na chaotická pravidla ohledně setkávání se uprostřed koronavirové krize.

Británie se bičuje za selhání u covidu

Zahraniční

Hladký průběh Vánoc a včasné doručení dárků nebude mít letos na starosti Otec Vánoc, jak je v Británii tradicí, ale Michael Gove –⁠ kabinetní ministr a Johnsonův blízký kolega.

Gove má jasný úkol: dostat vánoční zboží včas na ostrovy.

„Možná to zvládne, nevsadili bychom si ale na to. Koneckonců Gove a Johnson jsou dvojice, která nám přinesla brexit. A ten se zatím moc dobře nevyvíjí,“ ironicky poznamenal list Daily Mirror.

Foto: Reuters

V britských přístavech se hromadí kontejnery se zbožím na vánoční trh

Reklama

Výběr článků

Načítám