Hlavní obsah

Francii ovládla stávka zaměstnanců veřejných služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Další stávka zaměstnanců veřejných služeb proti důchodové reformě propukla v pondělí ve Francii. Kromě energetiků stávkují vládní zaměstnanci, pracovníci pošt, zaměstnanci v dopravě, učitelé a zaměstnanci nemocnic. Do ulic vyšli protestovat především učitelé mateřských a základních škol. Pondělní stávka je předehrou masové demonstrace v Paříži plánované na neděli.

Článek

Veřejná doprava však fungovala podle agentury Reuters vcelku normálně.

Z nižších stupňů mají stávkovat tři čtvrtiny učitelů a z druhého stupně asi 60 procent, uvedli odboráři.

Vývoz elektřiny klesl

Kvůli stávce byl opět omezen vývoz elektřiny ze země. Plán vývozu počítá na dnešek s minimem 5293 megawattů a večerním maximem 7102 MW. Bude tak pod úrovní normální úrovně 8000-10 000 MW, oznámil správce francouzské přenosové sítě RTE.

Stávka v energetice však má být menšího rozsahu než 13. května, kdy došlo k největšímu omezení dodávek produkce za poslední desetiletí.

Odbory plánují další stávky

Francouzská vláda se chce penzijní reformou adaptovat na zvyšování počtu důchodců. Vláda navrhuje srovnat počet let přispívání do systému pro státní zaměstnance na úroveň soukromého sektoru a do roku 2020 pak chce postupně prodloužit dobu přispívání na plnou penzi ze 40 na 42 let.

Proti návrhům se bouří odbory, s některými umírněnými svazy však již vláda uzavřela dohodu. Minulý týden odboráři vedení komunistickým svazem CGT způsobili několikadenní chaos ve veřejné dopravě a další velké stávkové akce se plánují na 25. a 28. května, kdy bude vláda plány reformy projednávat a schvalovat.

Podle BBC je stávka výbornou příležitostí pro opoziční Socialistickou stranu, která měla o uplynulém víkendu v Dijonu první kongres od své volební prohry před rokem. Socialisté podpořili akci plánovanou na 25. května a slíbili, že v případě zvolení reformu zastaví.

Reklama

Související články

Francie se bouří proti penzijní reformě

Masovými demonstracemi a jednodenní stávkou ve veřejném sektoru i některých soukromých firmách protestovaly v úterý statisíce Francouzů proti reformě...

Výběr článků

Načítám