Hlavní obsah

Francie zve Rusko na oslavy výročí vylodění v Normandii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko, pokud přijme pozvání, bude přítomno na oslavách 80. výročí vylodění v Normandii, uvedlo v úterý francouzské rádio Europe 1. Kdo bude zemi zastupovat, se zatím neví.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Vzhledem k situaci na Ukrajině nebude prezident Vladimir Putin pozván,“ uvedli organizátoři vzpomínkové akce.

Pozvánka na oslavy, které se budou konat 6. června v Normandii, má být zaslána ruskému velvyslanectví v Paříži. Putin se účastnil oslav, kdy se připomínalo 70. výročí historické události, připomíná rádio Europe 1. Před pěti lety, kdy situace na východní Ukrajině uvázla na mrtvém bodě, ale chyběl. Tehdy uvedl, že to „absolutně není problém“.

I kdyby nebyl vyjmut z pozvání, Putin by s největší pravděpodobností nedorazil vzhledem k tomu, že na něj Mezinárodní trestní soud vydal zatykač.

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě, vzkázala Putinovi nová šéfka Mezinárodního trestního soudu

Evropa

Organizátoři oslav připomněli, že navzdory současné geopolitické situaci by bylo obtížné se bez přítomnosti Ruska obejít, i když se tehdejší SSSR vylodění v Normandii 6. června přímo neúčastnil.

„Rusko bude pozváno, aby bylo zastoupeno, aby byl oceněn význam odhodlání a obětí sovětského lidu, stejně jako jeho příspěvek k vítězství v roce 1945,“ dodali organizátoři.

V boji s nacistickým Německem zahynulo téměř 27 milionů Sovětů, uvedlo rádio Europe 1.

Macron se staví do role lídra evropské diplomacie. Některým spojencům to vadí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám