Hlavní obsah

Francie se s Belmondem rozloučí národním ceremoniálem

Novinky, drk
Paříž

Francouzi ve čtvrtek uctí památku zesnulé filmové ikony Jeana-Paula Belmonda státním ceremoniálem v pařížské Invalidovně, která je tradičně vyhrazena pouze pro vojáky a mimořádné osobnosti. Pohřeb se bude konat o den později. Belmondo, fanoušky přezdívaný Bébel, zemřel v pondělí ve věku 88 let.

Foto: Cipriani Laurent, ČTK

Francouzský herec Jean-Paul Belmondo na archivním snímku ze 14. října 2013.

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který po konzultaci s Belmondovou rodinou o ceremoniálu rozhodl, v pondělí napsal, že Francie ztratila „národní poklad“.

Ceremoniál v Invalidovně bývá vyhrazen jen vojákům, Francie ho ale může vystrojit i pro význačné civilní osobnosti. Pořádání vzpomínkové akce bude velmi podobné státnímu pohřbu.

Dojemné loučení s Belmondem. Legendu vyprovodily tóny z Profesionála

Evropa
Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Jean-Paul Belmondo na fotografii z roku 2013.

Podle deníku Le Parisien se ho zúčastní asi sedm stovek hostů, z veřejnosti bude moci dorazit asi dalších tisíc. Ceremonie se bude podle posledních informací vysílat živě.

Samotný pohřeb by se pak měl konat v pátek v 11:00 místního času v kostele Saint-Germain-des-Prés v Paříži, oznámil v úterý Belmondův právník Michel Godest.

Navždy zůstane Mužem z Acapulca, vzpomínají osobnosti na Belmonda

Kultura

Po obřadu bude následovat kremace pouze za účasti rodiny.

„Myslím, že neexistuje herec, který by měl tak blízký vztah s Francouzi,“ prohlásila o zesnulém herci ministryně kultury Rosely Bachelotová.

Belmondo zemřel v pondělí ve věku 88 let. Byl neodmyslitelně spjat s novou vlnou 60. let, měl za sebou desítky úspěšných filmů, za svůj výkon ve filmovém dramatu Cesta zhýčkaného dítěte získal Césara. V roce 2011 obdržel na festivalu v Cannes Zlatou palmu za celoživotní dílo.

Reklama

Výběr článků

Načítám