Hlavní obsah

Dojemné loučení s Belmondem. Legendu vyprovodily tóny z Profesionála

Paříž
Aktualizováno

Ceremoniálem v pařížské Invalidovně uctila země galského kohouta památku jednoho z nejvýznamnějších herců francouzské kinematografie Jeana-Paula Belmonda. Světoznámý velikán stříbrného plátna zemřel v pondělí ve věku osmaosmdesáti let.

Záznam: Francie se loučí s Jeanem-Paulem BelmondemVideo: Reuters

 
Článek

Belmondova rakev zakrytá francouzskou vlajkou byla vystavena na nádvoří před tamním dómem. Zhruba dvouhodinového ceremoniálu, který předcházel pátečnímu pohřbu, se zúčastnily stovky lidí včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Kromě rodiny a prezidentského páru jde o členy vlády a další politiky a osobnosti francouzské kultury, filmu a sportu.

Francie pochovala Belmonda

Evropa

Macron: Stárli jsme s ním

Francouzský prezident v projevu připomněl, že Belmondo byl v 60. letech minulého století jedním z protagonistů francouzské nové vlny filmového průmyslu, byl u přechodu z černobílého na barevný obraz a byl známý tím, že kaskadérské kousky ve svých filmech prováděl sám.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron u rakve

„Byl to úžasný člověk, který se dotkl tisíců životů. Šest desetiletí jeho života se stalo součástí našeho života. Stárli jsme s ním. Byl osobností, která překročila veškeré bariéry, spolu s dalšími určoval podobu kinematografie,“ prohlásil Macron.

Po jeho proslovu rakev s ostatky odnesla armádní čestná stráž za doprovodu skladby Chi Mai od Ennia Morriconeho ze snímku Profesionál z roku 1981, v němž Belmondo hrál hlavní roli.

Naposledy Francouzi smuteční rozloučení srovnatelného rozsahu uspořádali v roce 2019 na počest zesnulého bývalého prezidenta Jacqua Chiraca, připomněl server France 24.

FOTO: Belmondo ve svých slavných filmech

Kultura

Ceremoniál byl z podloubí budov lemujících nádvoří přístupný i zhruba další tisícovce lidí, kteří mohli přijít bez pozvání. Museli se však prokázat potvrzením o očkování, o testu či o prodělání nemoci covid-19. Ceremoniál se promítal na dvou obřích obrazovkách na veřejném prostranství před Invalidovnou.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron u rakve

„Je pro mě důležité se zúčastnit. Je to jako rozloučit se s odvěkým souputníkem. S někým, kdo tu byl od mého dospívání,“ svěřila se France 24 šestašedesátiletá důchodkyně Brigitte Ratouová.

Jak jsem potkal Belmonda. S doutníkem a kohoutem na ragby

Kultura
Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Jean-Paul Belmondo na snímku z roku 2011

Kvůli nesmírné popularitě legendárního herce u francouzské veřejnosti se Elysejský palác společně s rodinou rozhodli Invalidovnu zpřístupnit od 19:30 všem.

Pohřeb velikána francouzského filmu, kterému Francouzi přezdívají Bébel, se uskuteční v pátek od 11:00 v kostele Saint-Germain-des-Prés v centru Paříže.

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám