Hlavní obsah

Francie se rozhodla zajistit právo na potrat v ústavě. Proč, ptají se kritici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie se chystá zakotvit v ústavě právo na umělé přerušení těhotenství. Příslušnou novelu schválil Senát a nyní jde předloha do Národního shromáždění. Levicová opozice záměr uvítala jako „historické vítězství“ a „velký pokrok v oblasti práv žen“. Konzervativní opozice naproti tomu novelu nepodporuje, protože právo na potrat podle ní není nijak ohroženo a není prý nutné jej zanášet do ústavy.

Foto: Profimedia.cz

Zasedání francouzského Senátu. Ilustrační foto

Článek

„Ústava není od toho, abychom jejím prostřednictvím vysílali poselství do celého světa,“ prohlásil Bruno Retailleau, šéf senátní frakce republikánů.

Narážel na fakt, že předkladatele návrhu do značné míry inspirovalo rozhodnutí Nejvyššího soudu USA z loňského června, které otevírá dveře k zákazu umělého přerušení těhotenství v jednotlivých státech unie.

První pokus o příslušnou novelu francouzské ústavy loni v Senátu ztroskotal. Po změně formulace, že nejde o „právo“, nýbrž o „svobodné rozhodnutí“ žen nyní předloha v horní parlamentní komoře prošla.

K definitivnímu schválení nové legislativy je ale ještě dlouhá cesta. Národní shromáždění ji musí schválit ve stejném znění a poté by se k ní měli vyjádřit občané v referendu.

Ve Francii stávkují kvůli důchodové reformě lidé v rafineriích i v elektrárnách

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám