Hlavní obsah

Florence a Mangkhut jsou bouře stejného typu, každá má však svá specifika

Ačkoliv hurikán Florence a tajfun Mangkhut zasáhly opačné části zeměkoule, obě tropické cyklóny mají mnoho společného. Každá z nich však páchá škody odlišným způsobem.

Srovnání hurikánu Florence a tajfunu MengkhutVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Hurikán Florence sice zasáhl východní pobřeží Spojených států amerických a tajfun Mangkhut Filipíny, Hongkong a jihovýchodní pobřeží Číny, podle odborníků se však jedná o bouře stejného typu. Názvy se liší podle místa, kde vznikají. Pokud v Atlantiku, říká se jim hurikán, pokud vzniknou v Tichomoří v oblasti jihovýchodní Asie, jde o tajfuny.

Tropické cyklóny vznikají, jak už název napovídá, v tropech, v místech, kde je vysoká povrchová teplota moře. Teplý vzduch stoupá, ochlazuje se a kondenzuje v něm voda. Pokud je oblačnost velká, klesne tlak a začne vát dostředivý vítr a tzv. Coriolisova síla oblačnost roztočí. Jde o sílu, která působí na tělesa a jevy pohybující se v rotující soustavě. V tomto případě na proudy vzduchu na otáčející se zeměkouli. Proto cyklony vznikající na jih od rovníku rotují opačným směrem než cyklony vznikající na sever od rovníku.
Některé po cestě přes oceán zaniknou, jiné zesílí. Rychlost větru výrazně slábne poté, co hurikán či tajfun dosáhne pevniny.

Silnější byl Mangkhut

S ohledem na intenzitu víkendových cyklon vítězí tajfun Mangkhut. Zatímco Florence se utvářel poblíž Afriky, kde ho oslabil suchý vzduch, Mangkhut vznikal na jihu Tichého oceánu, kde jsou vody teplejší, což je pro tajfun dokonalé prostředí pro zintenzivnění.

Meteorologové naměřili, že vítr tajfunu Mangkhut dosahoval na pevnině až 265 kilometrů v hodině, přičemž vítr hurikánu Florence „jen“ 145 kilometrů za hodinu. Florence však škody dohání prostřednictvím rozsáhlých záplav, které ho doprovázejí.

Odborníci očekávají, že smrtelnější bouří bude i přesto Mangkhut, který si jenom na Filipínách vyžádal přes 70 obětí. Kvůli řádění Florence zemřelo 33 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám