Hlavní obsah

Fiala po schůzce s Bidenem míří do Kongresu. Sněmovna po měsících nečinnosti bude řešit pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednáním s představiteli Kongresu po schůzce s americkým prezidentem Joem Bidenem pokračuje v úterý návštěva premiér Petra Fialy v USA. Šéf Bílého domu během schůzky obou politiků apeloval na Sněmovnu reprezentantů, aby po několikaměsíční nečinnosti konečně schválila balík pomoci, v níž je vyčleněno 95 miliard dolarů především pro Ukrajinu, ale zčásti i pro Izrael či Tchaj-wan.

Foto: Martin Dohnal, Novinky

Premiér Petr Fiala po jednání v Bílém domě

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Krátce před Fialovým jednáním s předsedou sněmovny Mikem Johnsonem (v plánu je v úterý večer SELČ) přišla překvapivá zpráva. Republikán se po dlouhém otálení rozhodl, že balík pomoc rozdělí. Původní balík pomoci chce Johnson rozdělit na čtyři, vedle Izraele a Ukrajiny bude mít svou část také Tchaj-wan a spojenci v Indo-Pacifiku, kde USA svádějí boj o vliv s Čínou.

Celková částka je podle Johnsona zhruba stejná, část pomoci ale bude mít formu půjček. Znovu kandidující exprezident Donald Trump, jehož vliv v republikánské straně je zásadní, se zatím nevyjádřil, ale už dřív řekl, že s půjčkou Kyjevu by na rozdíl od darování peněz problém neměl.

Zatím není jasné, jaký bude mít iniciativa úspěch – krok už kritizovala část radikálních republikánů, kteří nevyloučili, že se pokusí Johnsona sesadit tak jako jeho předchůdce Kevina McCarthyho. A ve sněmovně menšinoví demokraté chtějí balík schválit společně.

Velvyslanec Stašek: Ukrajina bude pro Fialu v Kongresu klíčové téma. Doufáme, že pomoc projde

Amerika

V Kongresu by se chtěl Fiala potkat se zákonodárci z obou stran – setkat se měl mimo jiné s bývalou šéfkou Sněmovny reprezentantů, demokratkou Nancy Pelosiovou. „Hodně nám záleželo na tom, aby jednání v Kongresu bylo rovnoměrně rozloženo mezi zástupce republikánů i demokratů,“ řekl den před schůzkou Novinkám český velvyslanec v USA Miloslav Stašek s tím, že ohledně listopadových voleb v USA česká diplomacie „počítá se všemi scénáři“.

V kryptě Kapitolu se Fiala plánuje zastavit i u busty někdejšího českého prezidenta Václava Havla, kde by měl položit květiny, a stříbrnou pamětní mincí plánuje také ocenit dva členy Sněmovny reprezentantů – demokrata Lloyda Doggetta a republikána Maria Díaze-Balarta. Oba jsou v Kongresu členy skupiny „Czech caucus“, neformálního sdružení přátel ČR, které podle české diplomacie v minulosti přispěla například k prosazení zrušení víz pro české občany.

Návštěva v Bílém domě není jen zdvořilostní schůzkou, shodují se experti

Amerika

Ještě před setkáním s americkými zákonodárci by měl Fiala v sídle konzervativního washingtonského think-tanku Hudson institute přednést projev na téma česko-amerických vztahů, transatlantické spolupráce a mezinárodní bezpečnosti.

Večer má také český premiér v plánu položení věnce u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, ceremoniálu by se měli zúčastnit i místní členové Sokola.

Na závěr návštěvy Spojených států Fiala zavítá na společnou večeři velkých českých investorů a zástupců amerických firem. Schůzky by se měli zúčastnit zástupci PPF, CSG, Colt, Sev.en, KKCG či Globsec US.

Fiala v USA ocenil medailí dceru Milady Horákové

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám