Hlavní obsah

Fiala v USA ocenil medailí dceru Milady Horákové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na setkání s českými krajany na ambasádu ve Washingtonu zamířil premiér Petr Fiala (ODS) hned ze své schůzky s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě. Mezi množstvím hostů, včetně byznysmenů či českých vojáků ze základny v Norfolku, nechyběla ani Jana Kánská, dcera Milady Horákové popravené komunistickým režimem. Fiala jí udělil medaili Karla Kramáře za podporu demokracie a česko-amerických vztahů.

Foto: Martin Dohnal, Novinky

Premiér Petr Fiala, Jana Kánská a její sestřenice Milena Bartosiewicz

Článek

„Jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl udělit tu medaili, je, že po tak těžkém osudu, kterým jste prošla, po tom všem, co se stalo vaší rodině v komunistickém Československu, tak když jste odešla za hranice, tak jste nezanevřela na české země. To není samozřejmost,“ řekl při předávání ocenění Fiala. Kánské bylo 16 let, když byla její matka Milada Horáková po vykonstruovaném politickém procesu v roce 1950 popravena.

Kánská, která dorazila v doprovodu své sestřenice Mileny Bartosiewicz, se od emigrace v 60. letech do Česka pravidelně vrací a o aktuální dění ve své původní vlasti i v Americe se stále velmi živě zajímá. „Byla jste nesmírně aktivní, pomáhala jste, a do dneška jste jednou z hlavních protagonistek česko-amerických vztahů a děláte toho pro nás hrozně moc. Já si toho nesmírně vážím,“ ocenil její přínos Fiala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český premiér Petr Fiala se v USA setkal s krajany a předal medaili Karla Kramáře Janě Kánské, dceři Milady Horákové

Biden přijal Fialu v Bílém domě

Amerika

„Děkuji vám moc. Já se snažím být v kontaktu, co se týče informací a i přátelství. Snažila jsem se celá léta i s manželem (učitel geografie a urbanismu Karel Kánský zemřel v roce 2019 – pozn. red.),“ reagovala Kánská na udělení medaile. Podotkla také, že ocenění bere tak, že je především pro její matku.

Medaile Karla Kramáře je nejvyšší ocenění udělováno předsedou vlády České republiky s hodnotou pamětní medaile. Medaile byla vytvořena při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády v roce 2008. Pojmenována je po prvním československém premiérovi Karlu Kramářovi.

Fiala během setkání s krajany též podotkl, že mezi přítomnými jsou nejen ti, kteří do USA dříve prchli z politických důvodů, ale i mladší generace lidí, kteří přišli především kvůli rozvoji kariéry. Dodal, že Česko si váží všech krajanů, a ocenil, že nezapomínají na své kořeny. Z ambasády pak Fiala zamířil na zápas hokejové ligy NHL mezi týmy Washington Capitols a Boston Bruins, v jejichž dresu nastupuje trojice Čechů – David Pastrňák, Pavel Zacha a Jakub Lauko.

Do Bílého domu Fiala veze fotografii Havla s Albrightovou a kropenku na svěcenou vodu

Amerika

Reklama

Související témata:
Jana Kánská

Výběr článků

Načítám