Hlavní obsah

Farmaceutický gigant je vyšetřován kvůli úmrtí čtyř dětí

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské úřady zahájily vyšetřování farmaceutického gigantu Sanofi v souvislosti s nedostatečným či zavádějícím informováním o vedlejších účincích léku Depakine, které zapříčinily smrt nejméně čtyř novorozeňat, jejichž matky lék braly během těhotenství. Firmě, která jakékoliv pochybení odmítá, hrozí obvinění ze zabití.

Foto: Profimedia.cz

Francouzské balení léku Depakine

Článek

Depakine je jedno z obchodních jmen léku Valproát, který se užívá k léčbě epilepsie či bipolární poruchy. Může však vykazovat vážné vedlejší účinky, a pokud je používán během těhotenství, způsobuje vážné abnormality u narozených dětí či přímo úmrtí plodu.

Farmaceutická firma Sanofi již figuruje ve vyšetřování, které zjišťuje, zda firma neinformovala o vedlejších účincích zavádějícím způsobem. Ve středu nařídil vyšetřující soudce další vyšetřování v případu úmrtí čtyř dětí. Sanofi tak hrozí i obvinění ze zabití.

Francouzská agentura pro kontrolu léčiv (ANSM) odhaduje, že od roku 1967 se kvůli užívání depakinu v těhotenství narodilo 2150 až 4100 dětí s vrozenou vadou a 16 600 až 30 400 dětí, u kterých byl kvůli léku pozorován pomalejší neurologický vývoj. Jak uvedl server Euronews, v případě nejnovějšího vyšetřování pak jde o čtyři úmrtí dětí v letech 1990, 1996, 2011 a 2014.

Sanofi pochybení odmítá

Sanofi veškerá pochybení odmítá s tím, že o možných vedlejších účincích a možném nebezpečí pro nenarozené děti informovala dostatečně. Zpochybňuje rovněž samotné dosavadní vyšetřování. „Žádný z jeho prvků žádným způsobem nenaznačuje zodpovědnost společnosti,“ stojí v prohlášení firmy.

Nežádoucí účinky léku jsou podle ní známé už velice dlouho a Sanofi o nich informovala přesně podle zákonných požadavků.

Marine Martinová, prezidentka organizace APESAC, která sdružuje oběti z řad dětí, jejichž matky v těhotenství užívaly antiepileptika či stabilizátory nálady, rozhodnutí o dalším vyšetřování přivítala a označila ho za „velké vítězství“.

Jak však podotýká agentura Reuters, podobné vyšetřování se může, a s největší pravděpodobností i bude, táhnout roky. Není přitom jasné, zda se vůbec dostane před soud. Sanofi už dopředu uvedla, že nepřipouští jakoukoliv možnost vyplácení odškodného v souvislosti s lékem Depakine.

Proti epilepsii, bipolární poruše i migréně

Depakine je pouze jedním z mnoha obchodních názvů, pod kterými se po celém světě prodává lék Valproát. Jeho aktivní složkou je kyselina valproová a valproát sodný. Užívá se k léčbě epilepsie, migrén či bipolární poruchy.

Patent na lék vypršel v roce 1998, nyní se lék prodává ve více než 100 zemích.

V Česku se rovněž prodává pod názvem Valproat Chrono Sandoz nebo Convulex a jeho užívání je zakázáno těhotným ženám nebo ženám, které otěhotnět plánují.

Jiné sedativum po sobě zanechalo tisíce znetvořených dětí

Doposud největším skandálem bylo uvedení léku Thalidomid, který se v západní Evropě a USA prodával od 50. do počátku 60. let. Lék, který se prodával pod názvem Contergan, byl používán jako hypnotikum (uspávací prostředek) a sedativum (tlumicí prostředek). Od října 1957 do listopadu 1961 ho užívalo asi pět milionů osob.

Francouzská farmaceutická firma Sanofi čelí kritice, chtěla dát vakcínu napřed USA

Koronavirus

Thalidomid byl testován na zvířatech i na lidech, zapomnělo se však na účinek léku na plod během těhotenství. Lék plodu postupně poškozoval uši, oči, končetiny a obličej.

Odhaduje se, že se v důsledku užívání léku narodilo celosvětově 10 až 20 tisíc postižených dětí (jen v Německu je evidováno 2625 dětí bez končetin), z toho 40 procent zemřelo při porodu nebo krátce po něm. Thalidomid je nazýván „nejhorší medicínskou katastrofou způsobenou člověkem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám