Hlavní obsah

Extrémně brutální znásilnění šokovalo Francii. Zhroutili se i lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cherbourg-en-Cotentin

Otřesný případ brutálního znásilnění a těžkého ublížení na zdraví, který šokoval celou Francii, řeší policie v normandském městě Cherbourg-en-Cotentin. Obětí barbarského činu se stala 29letá žena, která leží v kómatu v nemocnici a bojuje o život.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zločin se odehrál už začátkem srpna, ale úřady o události informovaly až s desetidenním zpožděním. Podezřelým je podle listu Figaro 18letý muž korpulentní postavy jménem Umar N., s nímž se oběť osobně neznala, ale v minulosti jej prý už viděla.

Podle výpovědi ženy vnikl pachatel do jejího bytu v ranních hodinách. Brutálně ji zbil a opakovaně ji znásilnil, k čemuž použil i násadu od koštěte. Lékaři poškozené diagnostikovali perforaci tlustého střeva, tenkého střeva, poranění pobřišnice a bránice, pneumotorax (vniknutí vzduchu do pohrudniční dutiny), zlomeniny žeber a četné pohmožděniny, hrozil jí i septický šok.

Násilník poté utekl, načež těžce zraněná oběť si s vypětím posledních sil přivolala rychlou zdravotnickou pomoc. V nemocnici se podrobila několikahodinové operaci a lékaři ji uvedli do umělého spánku. Pohybuje se prý na hranici života a smrti.

Lékaři a sestry potřebovali psychologa

„Prožila utrpení, byla zmasakrována,“ prozradil deníku zdroj blízký vyšetřování. I otrlí lékaři a zdravotní sestry byli stavem pacientky šokováni. Někteří z nich se neubránili slzám nebo se zhroutili, a o několik zdravotníků dokonce pečují psychologové.

Pro obyvatele Cherbourg-en-Cotentin je zločin o to hrůznější, že k němu došlo v centru města a jen pár metrů od budovy soudu. Mnozí byli také překvapení, že úřady o případu informovaly se zpožděním.

Podezřelého policie zatkla až týden po činu. Prokuratura kvalifikovala jeho počínání jako „znásilnění doprovázené mučením a barbarskými praktikami“.

V policejních archivech má zadržený řadu záznamů. Byl už pětkrát odsouzen za poškozování majetku a násilné delikty. Vyšetřován byl i pro podezření z loňského znásilnění své sestry, které bylo v té době dvanáct let.

Lakonické doznání

Kriminalisté podezřelého zatkli na základě otisků prstů nalezených na dveřích bytu znásilněné ženy. Dalším důkazem byly výsledky geolokace jeho mobilního telefonu v době činu.

Zadržený mladík zločin nejprve popíral, při konfrontaci s důkazy jej ale „lakonicky“ přiznal. „Neprojevil absolutně žádné emoce ani empatii vůči oběti,“ citoval list zdroj blízký vyšetřování. Podle deníku jsou i kriminalisté případem šokováni.

„S takovým barbarstvím se ještě nesetkali,“ napsal Le Figaro. Podezřelý je ve vyšetřovací vazbě a v případě odsouzení mu hrozí doživotí s tím, že by ale ve 45 letech mohl být z vězení propuštěn.

Tématu se chytla krajní pravice

Tragédie vyvolala turbulence i na celostátní politické scéně. „Přeji 29leté oběti mnoho sil a odvahy. Další život zničený barbarstvím, které se šíří po Francii,“ napsal na sociální síti X (dříve Twitter) šéf krajně pravicového Národního sdružení (RN) Jordan Bardella.

„Sním o Francii, kde mladá žena neskončí v kómatu poté, co byla okradena, znásilněna a krutě mučena ve svém vlastním domě multirecidivistou Umarem,“ dodal další zástupce krajní pravice, šéf hnutí Reconquête (Znovudobytí) Éric Zemmour, neúspěšný kandidát v loňských prezidentských volbách.

Šéf konzervativních Republikánů (LR) Éric Ciotti odsoudil „hanebnou agresi“ a vyzval, aby „barbarský pachatel tohoto hanebného činu byl tvrdě odsouzen“.

„Zločinec musí být za své činy odsouzen bez ohledu na to, zda se jmenuje Umar, Francis, Michel, Émile, Guy nebo Patrice. Barbarství, perverze a zvrácenost nemají ani barvu pleti, ani národnost. Zneužití ohavného činu k naznačování, že imigranti jsou násilníci, je rasistické,“ napsal na sociální síti X šéf socialistů (PS) Olivier Faure.

Policisté ve Francii odmítají sloužit. Na protest nehlídkují, marodí a zůstávají na služebnách

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám