Hlavní obsah

Evropský soud: Turecko má Ocalana odškodnit 100 tisíci eur

ČTK, BBC, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku vyslyšel stížnosti kurdského předáka Abdullaha Ocalana (53) a obvinil Turecko z porušení jeho lidských práv. Vůdce tureckých Kurdů, který si odpykává v tureckém vězení doživotní trest za velezradu a vraždy, si stěžoval na "nelidské a ponižující" zacházení při zatýkání, procesu a v samotném vězení.

Článek

Soud konstatoval, že turecká justice bezprostředně po obžalobě neumožnila Ocalanovi kontakt s advokátem. Trestní senát navíc nebyl nezávislý, protože v něm zasedl i jeden vojenský soudce, stojí dále v rozsudku, podle něhož tak šéfovi PKK náleží odškodné ve výši 100 tisíc eur (3,1 mil. Kč).

Abdullah Ocalan se obrátil na evropský soud s několika obviněními vůči turecké vládě. Šlo o jeho zatčení v únoru 1999 v Keni, únos do Turecka, držení v izolaci, což se rovná špatnému zacházení, nerovný proces (v první fázi za účasti vojenského soudce) a odsouzení k trestu smrti.

Turecko: nový proces s Ocalanem by dopadl stejně

Turecký ministr zahraničí Yasar Yakis v reakci na verdikt štrasburského soudu prohlásil, že případný nový proces s Ocalanem by vedl ke stejnému rozsudku. "I kdyby byly formální chyby odstraněny a začal by nový proces, vyšel by trest zhruba nastejno," zdůraznil.

Ocalan podle ministra zavinil smrt tisíců lidí. "To je fakt, na kterém se nic nemění," dodal Yakis, který podle svých slov nevidí pro zahájení nového procesu s Ocalanem žádný právní základ.

Trest smrti pro Ocalana byl zmírněn na doživotí

Ocalanovi, který stojí stále v čele zakázané Strany kurdských  pracujících (PKK), byl původně v roce 1999 udělen trest smrti za jeho rebelskou činnost v šestnáctileté gerilové válce Kurdů proti turecké správě a za vytvoření vlastního kurdského státu. Loni v říjnu mu byl trest smrti zmírněn na doživotní vězení bez možnosti propuštění. Ocalan je nyní držen v izolaci ve věznici na ostrově Imrali v Marmarském moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám