Hlavní obsah

Zvykněte si na svět, v němž je víc ruských raket, varuje šéf NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf NATO Jens Stoltenberg v noci na čtvrtek v rozhovoru pro BBC varoval, že si lidé budou muset zvyknout na svět bez jaderné smlouvy INF o likvidaci raket krátkého středního doletu. Opět vyzval Rusko, aby se vrátilo k jejímu plnění, podle něj však nejsou žádné náznaky, že by se tak stalo. Po jarním vypovězení Američany i Rusy smlouva vyprší 2. srpna.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Generální tajemník Severoatlantického paktu Jens Stoltenberg

Článek

„Musíme být připraveni na svět bez INF s více ruskými raketami,“ řekl Stoltenberg, přičemž varoval, že nové ruské rakety, které smlouvu INF „jasně porušují“, jsou mobilní, těžko detekovatelné a schopné nosit jaderné hlavice. Evropská velkoměsta mohou zasáhnout během pár minut.

„Je to vážné. Smlouva INF byla po dekády úhelným kamenem kontroly zbraní a nyní tu máme její konec,“ řekl Stoltenberg.

Generální tajemník NATO řekl, že prioritou bylo dosáhnout toho, aby se Rusko vrátilo k plnění smlouvy. Podle něj však nejsou žádné známky, že to Moskva udělá.

Podle Stoltenberga by na to měla aliance odpovědět uměřeným způsobem založeným na obraně. Zopakoval starší vyjádření, že NATO neplánuje rozmístit pozemní rakety krátkého a středního doletu s jadernými hlavicemi. [celá zpráva]

Rusko uvedlo, že i po vypovězení INF nerozmístí v evropské části rakety krátkého doletu s jadernými hlavicemi.

Smlouvu vypověděly USA kvůli ruskému Novatoru

Spojené státy vypověděly smlouvu INF, protože podle nich ji Rusko porušilo testy a zařazením střely s plochou dráhou letu 9M729 Novator do výzbroje. Její dolet údajně přesahoval povolených 500 kilometrů. Jde zřejmě o vylepšenou raketu používanou systémem Iskander prodlouženou o metr na 8,1 metru.

Ruské vedení ovšem popírá, že by raketa jakkoli smlouvu porušovala. Tvrdí, že má dolet 480 kilometrů, i když i ruská specializovaná média uváděla, že má výrazně větší dolet než Iskander. Spojené státy tvrdí, že při jednom testu raketa uletěla 2070 km.

Když Rusko odmítlo nové rakety zlikvidovat, Spojené státy vypověděly 1. února smlouvu INF. [celá zpráva] Rusko je následovalo o den později. [celá zpráva]

Snahy obnovit smlouvu INF komplikuje skutečnost, že na rozdíl od roku 1987, kdy byla uzavřena smlouva a kdy měly tyto rakety jen USA a Rusko, nyní jimi disponují i další země, především Čína. Ta však o nich nemíní jednat.

Reklama

Související články

Petříček: Smlouva INF je v agonii

V několika posledních letech jsme svědky zhoršení bezpečnostní situace ve světě, a to nejen následkem teroristických hrozeb, ale též kvůli narušení stability...

Výběr článků

Načítám