Hlavní obsah

NATO neplánuje rozmístit v Evropě balistické rakety s jadernými hlavicemi

– Brusel

Severoatlantická aliance bude na konec dohody o likvidaci raket krátkého a středního doletu (INF) reagovat tak, aby bylo dál zajištěno odstrašení případných útočníků i obrana členských zemí bloku, řekl v úterý generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Vyloučil, že by aliance plánovala rozmístit v Evropě nové rakety s jadernými hlavicemi.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Nebudu spekulovat o tom, o jaké kroky půjde. Ale rád bych řekl toto: budou koordinované, přiměřené a obranné. Nezamýšlíme v Evropě rozmísťovat nové pozemní jaderné střely,” prohlásil Stoltenberg. Aliance má podle něj dál zájem na smysluplné kontrole zbrojení a nešíření jaderných zbraní, nechce nové závody ve zbrojení.

Aktuální Stoltenbergovo prohlášení ukazuje, že NATO přijalo výzvu Ruska, aby se v Evropě nerozmisťovaly rakety s jadernými hlavicemi. Než USA vypověděly smlouvu INF, navrhla Moskva, že by se měla pozměnit tak, aby alespoň garantovala, že se v Evropě nerozmístí rakety s jadernými hlavicemi, a oznámila, že sama tak neučiní, pokud to neudělají Spojené státy a NATO.[celá zpráva]

Severoatlantická aliance zároveň vyzvala Ruskou federaci, aby se vrátila k plnění podmínek dohody INF, protože zatím ještě běží půlroční výpovědní lhůta.

Pád odzbrojovací smlouvy

Spojené státy s plnou podporou ostatních zemí NATO 1. února oznámily, že spustily půlroční proces svého odstoupení od smlouvy z roku 1987, protože Moskva porušuje její podmínky. [celá zpráva]

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Stoltenberg před novináři zopakoval názor NATO, že Rusko porušuje pravidla dohody, zakazující celou jednu kategorii zbraní, tedy raket a střel o doletu 500 až 5000 kilometrů: „Rusko dál vyvíjí a rozmísťuje několik praporů střel SSC-8 (střely s plochou dráhou letu Novator 9M729) přes snahy USA a ostatních spojenců, kteří řadu let vybízejí Rusko k návratu k podmínkám smlouvy.”

Rusko obvinění odmítá, podle něj mají rakety 9M729 dolet jen 480 km. Na americký krok proto reagovala Moskva 2. února oznámením, že smlouvu vypovídá též. [celá zpráva]

Rusko mlží a rozmisťuje rakety

Jako snahu zamlžit situaci odmítl Stoltenberg také tvrzení Moskvy, která nyní žádá likvidaci některých amerických zbrojních systémů, podle ní neodpovídajících podmínkám INF: „Jen se snaží odvrátit pozornost od skutečného problému. Skutečným problémem je, že Rusko rozmisťuje v Evropě nové střely schopné nést jaderné hlavice. Dělají to už několik let ve zjevném rozporu s pravidly smlouvy."

„Nové americké střely v Evropě nejsou, je ale v Evropě čím dál více ruských střel. To je důvod, proč je nyní smlouva ve vážném ohrožení," zdůraznil.

Střela SSC-8 (Novator 9M72)
Ruské střely s plochou dráhou letu SSC-8 (Novator 9M72) podle Spojených států a vedení NATO porušují dohodu o Likvidací raket středního doletu (INF). Údajně mají několikanásobně větší dolet než povolených 500 km. Rusko to popírá.
Novator 9M72 jsou střely s plochou dráhou letu vypuštěné ze země z mobilních ramp. Zřejmě se jedná o pozemní variantu ruské námořní střely 3M-54 Kalibr nebo o upravenou raketu Iskander K.
Střelu vyvíjela společnost Novator od počátku nového tisíciletí a poprvé byla odpálena v červenci 2014. Následně byla vypuštěna o rok později. Při prvních letech nepřekonala hranici doletu 500 km, pak ale americké Národní středisko pro vzdušné a kosmické zpravodajství NASIC spadající pod americké letectvo USAF uvedlo, že má maximální dolet 2500 km, a tudíž porušuje smlouvu INF. V listopadu 2016 USA požádaly o ustavení komise, která by prověřila, zda střela dopovídá regulím INF.
V únoru 2017 byly střelami vybaveny dva prapory. Do konce loňského roku Rusko údajně vyrobilo stovku těchto střel o délce šest a až osm metrů a průměru 53 cm.
Odpalovací zařízení je podobné, jaké se používá u střel Iskander.
Spojené státy na existenci střely SSC-8 reagovaly zahájením vývoje vlastní střely středního doletu. Potvrdily to v listopadu 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám