Hlavní obsah

Zrůdný otec Fritzl má naději, že dožije v domově pro seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josef Fritzl, který téměř čtvrt století v dolnorakouském Amstettenu ve sklepě věznil a znásilňoval svou dceru, hýčká naději, že bude moci požádat o podmínečné propuštění. Příslušnou žádost podle webu Focus Online připravila jeho právnička Astrid Wagnerová s tím, že chce svého klienta dostat do domova pro seniory.

Foto: Profimedia.cz

Josef Fritzl v době svého procesu v rakouském Sankt Pölenu (březen 2009)

Článek

Podle Ferdinanda Schustera, mluvčího soudu v dolnorakouské Kremži, by 88letý Fritzl mohl být přeložen z oddělení pro psychicky nemocné odsouzené do běžného vězení, kde by pak mohl, vzhledem k tomu, že od jeho odsouzení v roce 2009 uběhlo 15 let, požádat o propuštění.

O možném přeložení do normálního vězení bude v nejbližších týdnech až měsících rozhodovat soudní senát na základě posudku, podle kterého i ze zdravotních důvodů už není Fritzl nebezpečný, řekl podle webu Focus Online Schuster.

Fritzlova právnička Astrid Wagnerová už oznámila, že má v úmyslu vybojovat pro svého klienta možnost strávit zbytek života v domově pro seniory.

Polák dva roky týral manželku ve sklepě, jde na 25 let do vězení

Evropa

Elisabeth Fritzlová v dobách před uvězněním ve sklepě.

Hrůzný případ incestu a násilí se začal psát v roce 1984. Fritzl tehdy 18letou dceru Elizabeth omámil a zavřel ve sklepě svého amstettenského domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal.

Později dívku donutil napsat dopis, v němž tvrdila, že odchází z domova a přidává se k jedné náboženské sektě.

Svou dceru ale věznil, týral a sexuálně zneužíval, což trvalo neuvěřitelných 24 let. Za tu dobu s ní zplodil sedm dětí. Elizabeth je všechny porodila ve sklepě.

Proti zdravému rozumu. Odborníky pobouřila podmínka za znásilňování nevlastní dcery

Krimi

Trik s dopisy zabral

Tři děti Fritzl položil před dveře domu s dopisy, v nichž byla prosba, aby se o ně Fritzl s manželkou postarali. Zbývající žily s Elizabeth ve sklepě.

Jedno z dětí onemocnělo a zemřelo. Fritzl mu vědomě neposkytl pomoc, což byla později příčina, proč byl odsouzen za zabití.

Foto: Profimedia.cz

Dům Josefa Fritzla v dolnorakouském Amstettenu

Trik s dopisy, které měla jakoby psát Elisabeth, zafungoval jak na Fritzlovu manželku, tak i úřady, které trojici údajně odložených dětí svěřily manželům do péče. Manželka tvrdila, že o manželově dvojím životě nevěděla.

Hrůzný případ se dostal na veřejnost až v roce 2008, když jedno z vězněných dětí upadlo do bezvědomí a Fritzl svolil k hospitalizaci.

Lékaři chtěli kvůli stanovení diagnózy vyšetřit i nezvěstnou matku dítěte, a proto ji prostřednictvím médií vyzvali, aby se přihlásila úřadům. Elizabeth ho přesvědčila, aby jí umožnil návštěvu nemocnice.

Fritzla převezli do vězení Stein, kde stráví zbytek života

Evropa

Fritzl je dnes Mayrhoff

Lékařům se ale případ zdál podivný a Elizabeth i s jejím otcem zadržela v nemocnici policie. Po výslechu Elizabeth a dětí se případ provalil a policie posléze zajistila důkazy ve sklepě.

V březnu 2009 byl Fritzl uznán vinným ze všech šesti trestných činů, z nichž ho vinila obžaloba: z vraždy, zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a incestu.

Odsouzen byl k doživotí. V říjnu 2012 se s Fritzlem rozvedla jeho manželka Rosemarie. O pět let později si Fritzl změnil své příjmení na Mayrhoff. Jeho žádost byla na magistrátu města Kremže povolena za poplatek 546 eur (dnes bezmála 13 500 korun).

Elizabeth žije s dětmi v Rakousku pod novou identitou.

Dům násilníka Fritzla koupila manželka hostinského s ruskou investorkou

Evropa

Nikdo mi to neuvěří. Policista prozradil první slova Fritzlovy dcery po 24 letech věznění

Evropa

Reklama

Související témata:
Podmíněné propuštění

Výběr článků

Načítám