Hlavní obsah

Proti zdravému rozumu. Odborníky pobouřila podmínka za znásilňování nevlastní dcery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vlnu pobouření vyvolal verdikt brněnského krajského soudu, který za opakované znásilňování nevlastní dcery změnil lesnímu dělníkovi tříleté vězení na podmíněný trest. Verdikt podle odborníků vysílá špatnou zprávu pro veřejnost i další oběti podobných činů.

Dřevorubec za znásilňování své nezletilé dcery dostal podmínkuVideo: Novinky

 
Článek

Dřevorubec neplnoletou nevlastní dceru znásilňoval několik měsíců, až pětkrát týdně ji nutil k souložím a orálnímu sexu. Znásilňování si natočil a dívku vydíral, že pokud mu nebude po vůli, video zveřejní.

Dostal za to tři roky vězení. Proti trestu si muž, který stále žije s matkou znásilněné dívky a jejími dalšími dětmi, podal odvolání. Tvrdil, že vězení prý bude mnohem horší pro rodinu. Ačkoli má několik exekucí a ani nedokázal říct, kolik vlastně dluží, pasoval se před odvolacím senátem do role starostlivého otce a partnera.

Může to mít velmi špatný dopad i na další oběti, které si řeknou, že to, co se jim děje, ani nebudou nahlašovat, když se za to dává podmínka
psychiatr Peter Pöthe

Odvolací senát se nad mužem ustrnul a tříletý trest mu podmíněně odložil na pět let s tím, že má šanci dokázat, že šlo jen o exces. Soudci navíc uvedli, že opakované znásilňování na dívku podle znaleckého posudku nemělo zásadní negativní dopad.

Dřevorubec roky znásilňoval nevlastní dceru. U soudu si přesto vyskuhral podmínku

Krimi

Trauma zasahující celý život

Jako odsouzeníhodný označil verdikt brněnského soudu zkušený dětský psychoterapeut a psychiatr Peter Pöthe, který připomněl, že už desítky let výzkumy dokazují, že sexuální zneužívání znamená dalekosáhlé trauma postihující všechny sféry života.

„Může to mít velmi špatný dopad nejen na tuto konkrétní oběť, ale i na další oběti, které si řeknou, že to, co se jim děje, ani nebudou nahlašovat, když se za to dává podmínka. A je to strašně špatná zpráva i pro veřejnost, protože soud tím říká, že takové jednání vlastně nezanechává na obětech následky,“ řekl Novinkám Pöthe.

„Dlouhodobé sexuální zneužívání, tady ve formě znásilňování, je jedna z nejhorších věcí, které se dětem mohou stát. A pokud se ten pachatel nezastaví, je tam bohužel riziko, že bude pokračovat dál. Tohle přitom nejsou žádná tajemství, na která by soudce musel být kovaný odborník, to jsou všechno věci, které si na internetu najdete za pár desítek minut,“ dodal Pöthe.

Soud snížil o tři roky trest muži, který léta znásilňoval družku a brutálně týral její syny

Krimi

Znásilnění je vraždou duše

Nad verdiktem se pozastavila i Petra Wünschová, ředitelka Centra Locika, které pomáhá dětem zažívajícím násilí v rodině. „Tvrzení, že situace na dívce nezanechá stopy, je v rozporu s aktuálními poznatky psychologie a viktimologie, ale i proti zdravému rozumu,“ připomenula.

„Znásilnění je z psychologického hlediska po vraždě nejtěžším zločinem, ne náhodou je nazýváno ,vraždou duše‘. To, že dopady na život oběti mohou být doložitelné až po mnoha měsících, někdy i letech, patří k charakteristice tohoto činu,“ připomenula.

Kontroverzní podmínka za znásilnění šesti dětí má dohru. „Kupčení“ s pachatelem projde revizí

Domácí

„Místo zajištění odborné pomoci znásilněné dívce je případ bagatelizován a jsou doporučována absurdní řešení. Je nesmyslné tvrdit, že je společenským zájmem, aby usvědčený pachatel znásilnění a muž s mnoha dluhy pomohl zajistit fungování rodiny se zbývajícími dětmi. Že pokud nepůjde do vězení, přispěje k tomu, aby se rodině dařilo lépe,“ dodala Wünschová.

Verdikt brněnského soudu je pravomocný. Dovoláním k Nejvyššímu soudu by se ho případně mohlo pokusit zvrátit Nejvyšší státní zastupitelství.

Roky znásilňoval malou dceru. Nemůže za to, řekl soud k nízkému trestu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám