Hlavní obsah

Zranil žíravinou 11 lidí včetně dětí. Británie pátrá po muži, který dostal azyl navzdory sexuálnímu napadení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtvrtečním útoku žíravinou, při němž bylo v Londýně zraněno 11 lidí včetně dvou holčiček ve věku tří a osmi let a jejich matky, pátrají policisté v Británii po pětatřicetiletém Abdulu Shokoorovi Ezedim. Policie varuje veřejnost, že muž je velmi nebezpečný. Britská média mezitím informovala, že muž původem z Afghánistánu byl už v roce 2018 odsouzen za sexuální napadení - a přesto poté dostal v Británii azyl.

Policie zasahuje na místě činu po útoku žíravinou v ClaphamuVideo: AP

 
Článek

Na záběrech bezpečnostní kamery je vidět, jak muž pobíhá kolem auta, než usedne na místo řidiče, přičemž žena a dítě stojí před vozidlem. Muž poté najede autem na ženu a srazí ji, následně vozidlo zastaví a vystoupí. Otevře zadní dveře a zdá se, že vytahuje další dítě, pak s ním mrští o zem.

„Ta paní pak vykřikla: ‚Moje oči! Moje oči! Zavolejte policii, oči!‘ On pak začal utíkat,“ popsal stanici Sky News čtvrteční incident v londýnské čtvrti Clapham jeden ze svědků.

Británii se po letech soudů konečně podařilo deportovat spolupachatele hromadného znásilnění

Evropa

Britská média zároveň informovala, že pachatel své oběti zřejmě znal. Další zranění utrpěli lidé, kteří se jim pokusili pomoct. Mezi nimi jsou také tři policisté. Poraněné holčičky a jejich matka utrpěly poranění, která mohou mít celoživotní následky, napsal web Daily Mirror s tím, že trojice nyní leží v nemocnici ve stabilizovaném stavu.

Hledaný Ezedi z místa činu nejprve zkoušel ujet, narazil však do zaparkovaného vozidla a poté utekl. Naposledy byl viděn v severním Londýně zhruba 12 kilometrů od místa útoku, kriminalisté nevylučují, že se pokusí vrátit do města Newcastle, odkud zřejmě do britské metropole přijel.

Kriminalisté zároveň varovali, že hledaný muž je nebezpečný, a vyzvali obyvatele, aby jej nezkoušeli zastavit, ale raději jeho pohyb hlásili policii. Upozornila, že po útoku má Ezedi výrazné poranění na pravé straně obličeje. Na zveřejněných záběrech z bezpečnostní kamery je vidět hrozivé zranění v oblasti oka.

Po odsouzení se za Afghánce zaručil kněz

Ezedi proklouzl do Británie v roce 2016 v nákladním autě. Počátkem roku 2018 dostal více než desetiměsíční podmíněný trest za sexuální napadení a odhalování. Probační dohled nad ním skončil v roce 2020, napsal list The Guardian.

Se žádostí o azyl pak Ezedi uspěl až napotřetí, zřejmě v roce 2021 nebo 2022, napsal Daily Mirror. Muž tehdy tvrdil, že v případě vydání do Afghánistánu by mu hrozila smrt.

Britské úřady nakonec jeho žádosti vyhověly, přičemž klíčovou roli zřejmě sehrálo ujištění místního kněze, že Ezedi konvertoval ke křesťanství a je novému náboženství „zcela oddán“, informovala stanice Sky News.

Britské ministerstvo vnitra nyní Ezediho historii odmítá komentovat, s tím, že je „nevhodné komentovat imigrační status podezřelého“, napsal Daily Mirror.

Britský imigrační úředník byl obviněn, že je sám nelegální migrant

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám