Hlavní obsah

Žoldnéře do války na Ukrajině připravuje i Ruská pravoslavná církev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská pravoslavná církev zakládá vlastní soukromé vojenské skupiny, které dle instrukcí Moskevského patriarchátu verbují věřící do války na Ukrajině a zajišťují jim bojovou přípravu. Tvrdí to ve čtvrteční zprávě ukrajinská tajná služba SBU. O „soukromé vojenské skupině Andrejevskij krest“, která má zázemí v námořní katedrále sv. Mikuláše na Kronštadtu u Petrohradu, dříve psala také ruská média. Ruská pravoslavná církev se tehdy ohradila s tím, že pouze pořádá kurzy přežití v bojových podmínkách.

Foto: Profimedia.cz

Námořní katedrála sv. Mikuláše, Kronštadt

Článek

Podle tvrzení ukrajinské tajné služby, která údajně disponuje důkazním materiálem, je Andrejevskij krest pouze jednou z takových skupin. Preferuje muže, kteří absolvovali vojnu v Rusku a mají bojové zkušenosti, píše ukrajinská kontrarozvědka.

Přijatí žoldnéři absolvují vojensko-taktickou a střeleckou průpravu pod vedením instruktorů z ruských tajných služeb. Příprava rekrutů prý probíhá výhradně v útrobách svatostánku a také na střelnicích.

„Zjistili jsme, že tyto soukromé vojenské skupiny platí představitelé finančně-průmyslových kruhů blízkých šéfovi Kremlu. Peníze proudí na účty Ruské pravoslavné církve coby charitativní dary na výstavbu chrámů,“ uvádí dále SBU.

Ruská média informovala o založení „první soukromé vojenské skupiny při Ruské pravoslavné církvi“ už loni na podzim. Archimandrita Alexij (Gaňžin), představený námořní katedrály na Kronštadtu, tehdy pro RIA-Novosti uvedl, že organizace Andrejevskij krest „se zabývá pouze přípravou dobrovolníků k přežití v bojových podmínkách, vše ostatní je na vojenských komisariátech“.

Putin mírní očekávání u Avdijivky, mluví jen o aktivní obraně

Válka na Ukrajině

„To je moc honosně řečeno - soukromá vojenská společnost. Lidé se jen scházejí, pomáhají si a podporují ty, kteří si přejí odejít dobrovolně do služby. Poté se s vojenským komisariátem připravují a s božím požehnáním směřují (na frontu). Teď budeme posílat první prapor,“ řekl ruské agentuře archimandrita, který rovněž zastává v Moskevském patriarchátu funkci pověřené osoby pro spolupráci s ozbrojenými silami a orgány činnými v trestním řízení.

„S mládeží pracujeme už dlouhou dobu, zabýváme se silovou a vytrvalostní přípravou a dalšími dovednostmi. Vše, co je spojeno s armádní průpravou, zbraněmi a dalším, už absolvují na vojenských odvodových střelnicích. Máme tu veterány jednotek zvláštního určení, kteří jsou schopni chlapcům vysvětlit, jak správně přežít, jak obvázat ránu. Vše, co potřebují bojovníci: jak přežít a zvítězit,“ citovala jej RIA Novosti.

Miliardář, kněz a bývalý policista

Podle ruského zpravodajského webu Bumaga přípravné centrum Andrejevskij krest založili petrohradský miliardář Vladimir Chilčenko, představený námořní katedrály sv. Mikuláše a bývalý policista usvědčený z korupce.

Bumaga loni v prosinci psala, že hovořila s faktickým ředitelem organizace pořádající expresní kurzy bojové přípravy a zjistila, že „v pravoslavné ČVK (soukromé vojenské společnosti - pozn. red.)“ vyučují stoupenci islámu, třídenní kurz stojí 15 tisíc rublů (3,5 tisíce korun) a po jeho ukončení mnozí podepisují kontrakt a odjíždějí bojovat na Ukrajinu.

Ruský zpravodajský portál Bloknot ve stejné době zveřejnil rozhovor s Chilčenkem, podle nějž organizace vznikla už v roce 2017, ale nového významu nabyla až v souvislosti se zahájením „speciální vojenské operace“ (SVO), tedy ozbrojené ruské agrese proti Ukrajině. Chilčenko tvrdil, že přípravka trvá měsíc a je určena každému, kdo se chystá zúčastnit SVO. Absolvování kurzu prý „násobně“ zvyšuje šance na přežití.

Rusko pozastavilo vydání nové bankovky, pravoslavným duchovním vadí muslimský půlměsíc

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám