Hlavní obsah

Žold nižší o 40 procent a ještě pozdě, stěžují si wagnerovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žold bojovníků v řadách Wagnerovy skupiny se od krátké vzpoury jejího šéfa Jevgenije Prigožina propadl o 40 procent. Ti, kteří odešli do Běloruska nebo jsou v afrických či arabských zemích, dostávají 150 tisíc rublů měsíčně (zhruba 36 tisíc Kč), místo dřívějších 240 tisíc. Množí se i stížnosti na zpožděné vyplácení žoldu, napsal web Možem abjasniť.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Soukromá žoldnéřská skupina Wagner se stahuje z velitelství Jižního vojenského okruhu a vrací se na základnu ve městě Rostov na Donu

Článek

„Žoldnéři opustili svou základnu Molkino (v Krasnodarském kraji) a spustili svou vlajku. Nikdo z nich se nezapojil do vzpoury a neměl ani podíl na smrti (ruských) pilotů. Jejich příbuzní si ale v uzavřených chatových skupinách stěžují na prudký propad jejich příjmů,“ píše telegramový kanál, který patří někdejšímu ruskému oligarchovi Michailu Chodorkovskému a funguje z estonského exilu.

Foto: Voen Tv/belarusian Defence Minis, Reuters

Instruktor wagnerovců cvičí běloruského vojáka

Podotýká také, že i snížený žold ve výši 150 tisíc rublů je výrazně vyšší než průměrný ruský plat. Ten podle oficiálních údajů letos činil něco přes 62 tisíc rublů. „Je pravda, že ne každý dostává peníze: po omezení činnosti soukromých vojenských společností v Rusku se stále častěji objevují stížnosti na zpoždění plateb, což dříve nebývalo,“ dodává kanál.

Všechno rozhází, bojí se manželky

„Další starostí některých manželek žoldáků je, že jejich manželé jsou ponecháni sami v hotelech v Anapě (které dočasně fungují jako zotavovna), kde čekají na konec kontraktu, a že tak nemusí domů přinést peníze, které vydělali. Mají obavy, že všechny peníze utratí v restauracích nebo za ženy s nízkou společenskou odpovědností,“ napsal také web.

Foto: Leger Serge Kokpakpa, Reuters

Člen Wagnerovy skupiny ve Středoafrické republice. Snímek z poloviny července

Jednodenní Prigožinova vzpoura proti ruskému armádnímu vedení skončila 24. června, ruský prezident Vladimir Putin dal potom wagnerovcům na výběr - odejít do civilu, pokračovat v ruské armádě, nebo se přesunout do Běloruska. Podle ukrajinských pohraničníků může Minsk přijmout až osm tisíc Prigožinových žoldáků. Koncem července běloruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry ze společného cvičení s wagnerovci.

Trestanci od wagnerovců půjdou brzy domů. Na milost čekají v ruských hotelech u moře na jedné velké party

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám