Hlavní obsah

Zmutovaná E. coli je vražedná, nakazily se další stovky lidí

Novinky,

Bakterie, která vyvolává nebezpečné krvavé průjmy, je podle lékařů zřejmě nejjedovatějším typem enterohemorhagické Escherichia coli (EHEC O104 H4), jaký se u lidí kdy objevil. Nově se nakazily další dvě stovky lidí. Vyžádala si už 18 obětí.

Foto: Manfred Rohde,Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI), Reuters

Enterohemoragická Escherichia coli

Článek

Odborníci oslovení agenturou Reuters tvrdí, že bakterie produkuje velmi jedovatý toxin společně s nezvyklým biologickým lepivým enzymem, který jí umožňuje dobře se uchytit v lidských střevech. Podle britských expertů je natolik virulentní, že je možné i přenášení kontaktem s nakaženými, píše list Guardian.

Světová zdravotnická organizace (WHO) už dříve potvrdila, že kmen bakterie E.coli EHEC O104 H4, který nemoc způsobil, se nikdy předtím neobjevil. [celá zpráva]

Podle organizace má bakterie zvláštní kombinaci genů, kvůli které má nákaza nebezpečnější následky. Genetický řetězec nového kmene Němcům pomohla rozšifrovat čínská laboratoř, uvedla BBC.

"Kvůli kombinaci 'lepidla' z jiného druhu E.coli a shiga-toxinu je tento kmen bakterie nezvyklý," řekl Reuters americký lékař Robert Tauxe. Díky lepivému enzymu se podle něj bakterie dokáže uchytit na stěnu střeva a pumpovat do těla nositele jedy, jež způsobují krvácivé průjmy a zvracení, cituje ČTK.

Nejhorší epidemie

Tauxe dále podotkl, že současná epidemie má mnohem horší následky než dosud největší rozšíření E.coli v Německu v roce 1993. Tehdy se nebezpečná bakterie rozšířila z řetězců rychlého občerstvení, nakazilo se 700 lidí a čtyři z nich zemřeli.

Tauxe dále podotkl, že současná epidemie má mnohem horší následky než dosud největší rozšíření E.coli v Německu v roce 1993. Tehdy se nebezpečná bakterie rozšířila z řetězců rychlého občerstvení, nakazilo se 700 lidí a čtyři z nich zemřeli.

Podle britského Úřadu na ochranu zdraví jde o vůbec největší epidemii E. coli na světě. Úřad uvedl, že je šokován rozsahem epidemie i tím, jaké má následky. Nemoc se vyskytla v 12 zemích. V Německu je situace nejhorší, zemřelo tam už 17 nakažených, osmnáctá oběť je ze Švédska.  V Německu se bakterií nakazilo více než 1730 lidí, uvádí list Guardian, přes pět set je jich je ve vážném stavu. Za poslední dva dny se nově nakazilo 200 osob.

Jen univerzitní klinika v Kielu na severu Německa v současné době ošetřuje 180 pacientů nakažených touto bakterií, přičemž 95 z nich má život ohrožující hemolyticko uremický syndrom (HUS), který ukazuje na selhání ledvin. Mnozí mají neurologické komplikace, jsou dezorientovaní a zmatení, obtížně se vyjadřují. Někteří upadli do apatie, jiní vydávají podivné zvuky. Mnozí trpí silnými křečemi, uvádí DPA.

Chybí krev

Celkem v Německu má HUS 520 lidí. Němečtí lékaři se obávají, že nebudou mít dost krve na transplantace, které jsou vzhledem k charakteru nemoci nezbytné. „Potřebuje krev i plasmu,“ řekl šéf hamburské stanice pro odběr krve Lutz Schmidt „Zásoby musejí být obnoveny,“ dodal.

Odborníci zatím nevědí, jak se bakterie dostala do potravního řetězce. Původní podezření německých úřadů na okurky z jižního Španělska vyvrátily testy. Strach spotřebitelů ale vedl k propadu prodeje španělské zeleniny a tamní zemědělci hrozí, že budou po Německu požadovat odškodné. Madrid odhaduje hospodářské ztráty svých zelinářů na 200 miliónů eur (téměř pět miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Španělsko zuří kvůli okurkám, chce náhrady

Španělsko rozhněvaly mylné výroky o smrtící nákaze, jež se šíří z okurek pěstovaných v jeho jižních regionech. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že v důsledku...

Výběr článků

Načítám