Hlavní obsah

Zloději řádili v jaderné elektrárně v Jaslovských Bohunicích

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zatím neznámí pachatelé ukradli z odstavení jaderné elektrárny A1 v Jaslovských Bohunicích měděné kabely. Jak informuje server aktualne.sk, zloději v areálu řádili začátkem prosince 2009. I když nezmizel jaderný materiál, fakt, že se zloději dostali do areálu, vyvolává velké obavy ohledně zajištění bezpečnosti jaderného zařízení.

Článek

„Žádný jaderný materiál ani radioaktivní odpad nebyl z objektů jaderných zařízení vynesen,“ uvedla ředitelka kanceláře Úřadu pro jaderný dozor Dagmar Zemanová.

Jaderná elektrárna je objektem zvláštní důležitosti, proto bezpečnostní odborníci upozorňují, že pokud se pachatelům podařilo ukradnout z areálu měděné kabely, může zmizet i něco jiného.

Mezi pachateli byli pravděpodobně také příslušníci strážní služby, předpokládají vyšetřovatelé. Pachatelům hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

„Až do ukončení vyšetřování není možné podávat další informace,“ uvedl mluvčí Jaderné a vyřazovací společnosti (JAVYS) Dobroslav Dobák. JAVYS elektrárny v Jaslovských Bohunic provozuje.

Jaderná elektrárna A1 byla první svého druhu v bývalém Československu. Elektrárna A1 je odstavena od roku 1977 kvůli havárii, při níž bylo zařízení silně kontaminováno. Ještě v současnosti probíhají dekontaminační a vyřazovací práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám