Hlavní obsah

Zemské volby v Berlíně vyhrála SPD, Merkelové CDU je druhá, AfD pátá

• Aktualizováno

Vítězem zemských voleb v Berlíně je sociální demokracie (SPD) s 22,4 procenty hlasů, kterou na druhém místě s 18 procenty následuje koaliční Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Vyplývá to z odhadů veřejnoprávní televize ZDF. Až pátá se ziskem 12,9 procenta hlasů skončila Alternativa pro Německo (AfD), která se ale poprvé dostane do zastupitelstva.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Současný primátor Berlína Michael Müller ze sociální demokracie (SPD) reaguje na první výsledky nedělních zemských voleb. Pokud se odhady potvrdí, bude ve své funkci moci pokračovat.

Článek

Své zastupitele budou mít také Zelení s odhadovanými 15,9 procenta a Levice, která by měla 15,7 procenta. Úspěch by měla slavit ještě Svobodná demokratická strana (FDP), která by se díky 6,2 procenta měla do zastupitelstva vrátit. Odejdou z něj naopak Piráti, kteří propadli a dostali podle odhadů jen kolem 1,5 procenta.

Zatím je pravděpodobné, že CDU kancléřky Merkelové končí v dosavadní koalici tvořené s SPD, neboť na její pokračování hlasy nestačí. Očekává se, že novou koalici v německém hlavním městě, které je zároveň jednou ze 16 spolkových zemí, vytvoří sociální demokraté se Zelenými a Levicí. Ve své funkci tak bude moci pokračovat současný primátor Michael Müller z SPD.

Neradostné vítězství

I když sociální a křesťanští demokraté, kteří vládnou i na spolkové úrovni, skončí na prvních dvou místech, příliš důvodů k radosti nemají. Pro CDU by bylo 18 procent zatím vůbec nejhorším výsledem v Berlíně a pokračováním neúspěšného trendu z letošních zemských voleb.

Pro SPD by 23 procent znamenalo dosud druhý nejhorší výsledek v německé metropoli. Obě oproti volbám v roce 2011 ztratí kolem pěti procent hlasů.

Výsledek hlasování může naopak slavit Levice, která by mohla posílit o zhruba čtyři procenta oproti minulým volbám, a FDP, jež by měla získat téměř o pět procent více. U postkomunistické Levice je zajímavé to, že dodnes boduje výrazně více u voličů z bývalého východního Berlína.

Hesla proti imigrantům v Berlíně tolik nefungují

U těch se dařilo také Alternativě pro Německo, která do berlínského zastupitelstva vstoupí vůbec poprvé, a bude tak mít zákonodárce už v deseti zemských sněmech nebo zastupitelstvech.

Zároveň ale strana ani zdaleka nezopakuje dva týdny starý úspěch z Meklenburska-Předního Pomořanska, kde v zemských volbách získala přes 20 procent hlasů a porazila i CDU. Berlínské voliče, z nichž velká část si zakládá na otevřenosti města, protiimigrantská rétorika AfD zřejmě tolik nezaujala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám