Hlavní obsah

Volby v Berlíně: Migranty lidé příliš neřešili, spíš sociální otázky

Berlín

V Německu jinak ožehavé téma migrační politiky nehrálo v nedělních volbách do berlínského zastupitelstva nejdůležitější roli. Pro voliče byly zásadnější otázky sociální spravedlnosti, hospodářství nebo školství. Ukázal to průzkum, který zveřejnila televizní a rozhlasová stanice RBB.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Obyvatelka Berlína hlasuje v nedělních zemských volbách. Berlín je hlavním městem, ale také jednou ze 16 spolkových zemí.

Článek

Sociální spravedlnost označilo za rozhodující téma 51 procent obyvatel bývalé západní části německé metropole a 53 procent obyvatel někdejšího východního Berlína.

Hospodářství a zaměstnanost hrály důležitou roli pro 31, respektive 29 procent lidí a školství pro 26, respektive 23 procent.

Migraci řešila ani ne čtvrtina Berlíňanů

Migrace skončila v žebříčku, do něhož mohli lidé vybrat i více témat, na čtvrtém místě. Velkou důležitost jí přiřklo 23, respektive 24 procent berlínských občanů.

Výraznější roli hrála migrace u Alternativy pro Německo (AfD), která se na odporu proti příchodu uprchlíků profiluje. Na dotaz, jaké téma bylo hlavním důvodem, proč lidé od jiných stran přešli k AfD, uvedlo 70 procent právě migraci, 42 procent vnitřní bezpečnost a 30 procent sociální spravedlnost.

Místy až propastný rozdíl mezi voliči AfD a dalších stran je vidět i na dalších otázkách k tématu. Například s tvrzením "příchod tolika uprchlíků ve mně vyvolává strach" souhlasí třetina voličů všech stran a celých 83 procent voličů Alternativy pro Německo. Prakticky stejná jsou čísla při otázce týkající se souhlasu s výrokem, že pro běžence se dělá víc, než pro místní obyvatele.

Vyhráli sociální demokraté

Z odhadů veřejnoprávní televize ZDF vyplývá, že vítězem nedělních zemských voleb v Berlíně je sociální demokracie (SPD) s 22,4 procenty hlasů, kterou na druhém místě s 18 procenty následuje koaliční Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Třetí skončili Zelení s odhadovanými 15,9 procenta a čtvrtá Levice, která by měla dostat 15,7.

AfD skončila až pátá se ziskem 12,9 procenta hlasů, poprvé se ale dostane do berlínského zastupitelstva. [celá zpráva]

Anketa

Jaké téma byste ve volbách považovali za nejdůležitější?
Sociální spravedlnost
6,9 %
Hospodářství
4,4 %
Školství
1,7 %
Migraci
86,4 %
Jiné téma
0,6 %
Celkem hlasovalo 2419 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám