Hlavní obsah

Zemřela spisovatelka Viktorija Amelinová. Podlehla zraněním po ruském útoku na Kramatorsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská spisovatelka Viktorija Amelinová zemřela v důsledku zranění utržených při ruském raketovém útoku na pizzerii v Kramatorsku z minulého týdne. Informoval o tom v neděli ukrajinský PEN klub. Celkový počet obětí tohoto útoku se tím zvýšil na 13.

Foto: National Police of Ukraine, ČTK/AP

Záchranáři na místě ruského útoku v Kramatorsku

Článek

Ruská raketa zasáhla 27. června pizzerii Ria Lounge, která byla tou dobou plná lidí. Zranění utrpělo asi 60 lidí. Amelinová zde doprovázela kolumbijskou delegaci. Ukrajinské úřady informovaly o mrtvých a zraněných z řad civilistů. Moskva naopak tvrdí, že ve městě na východě Ukrajiny zlikvidovala ukrajinské armádní činitele.

Autorce románů a knih pro děti bylo 37 let. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru se zapojila do činnosti organizace Truth Hounds, která se zabývá lidskými právy a dokumentuje válečné zločiny na osvobozených územích Ukrajiny.

V češtině vyšly úryvky z autorčina románu Listopadový syndrom a také povídky Bezejmenní a Mariina předtucha. Slovensky publikovala obrázkovou knihu Ktosi alebo Vodné srdce, kterou také ilustrovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám