Hlavní obsah

Zemřel bývalý šéf Sudetoněmeckého landsmanšaftu Neubauer

Mnichov

Někdejší dlouholetý předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Franz Neubauer zemřel ve středu ve věku 85 let. Oznámil to Neubauerův nástupce Bernd Posselt. Neubauer, který se narodil ve Velké Hleďsebi u Mariánských Lázní a jehož rodina byla po druhé světové válce nucena domovinu opustit, dlouhodobě usiloval o zrušení poválečných dekretů prezidenta Edvarda Beneše, jež zbavily Němce v Československu majetku a občanských práv.

Foto: Vladislav Vítek, ČTK

Někdejší dlouholetý předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer na snímku z roku 1995

Článek

V Bavorsku Neubauer mimo jiné působil jako zemský ministr práce a sociálních věcí. V rámci SL pak hájil zájmy Němců vysídlených z českých zemí.

Do širšího povědomí se dostal hlavně v 90. letech, kdy se neúspěšně snažil přimět německou vládu, aby vysídlení prohlásila za genocidu. Jeho snahy o usmíření mezi Němci a Čechy po roce 1989, které zároveň provázely četné požadavky vůči Praze, však narážely na české straně na nepochopení.

České politiky později Neubauer kritizoval, že se prý vracejí ke starým pozicím a umožňují recidivu nacionalismu.

Vstup do EU jen bez dekretů

Kriticky se Neubauer stavěl k československo-německé smlouvě o dobrém sousedství a přátelské spolupráci z roku 1992 i k pozdější česko-německé deklaraci z roku 1997.

Dokumenty podle něj přinesly jen málo pozitivního a řešení vzájemných problémů obsahovaly jen v náznacích.

Opakovaně také volal po podmínění vstupu České republiky do Evropské unie zrušením dekretů. Chtěl také, aby odškodnění českých obětí nacismu bylo provázáno s odškodněním Němců, kteří čelili násilí a bezpráví ze strany Čechů.

Související téma

Foto: koláž Novinky

Bavorská zemská vláda ocenila Neubauera jako vysoce zasloužilého politika a stavitele mostů mezi Německem a Českem, napsal v pátek portál ovb-online.de. Posselt svého předchůdce, který v čele SL stál v letech 1988 až 2000, označil za sudetoněmeckou skálu v příboji rozbouřeného času změn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám