Hlavní obsah

Landsmanšaft považuji za bezvýznamný spolek, řekl Zeman

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sudetoněmecký landsmanšaft považuje prezident Miloš Zeman za bezvýznamný spolek, který ztrácí svůj vliv. Řekl to v Aši, kterou navštívil během svého třídenního putování Karlovarským krajem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman dostal od starosty Aše Dalibora Blažka (HNHRM) publikaci o osvobození města americkou armádou, která právě vyšla.

Článek

„Víte, že proti landsmanšaftu dlouho vystupuji. Budete se možná divit, ale já považuji landsmanšaft za naprosto bezvýznamný spolek, který ztrácí svůj vliv,“ uvedl Zeman. „Dokonce musel ze svých stanov vypustit teritoriální nároky. Už tam není žádné právo na vlast ani žádné požadavky na vrácení majetku,“ pokračoval Zeman.

Připomněl, že v posledních evropských volbách nebyl zvolen evropským poslancem ani Bernd Posselt, předseda tohoto spolku. „Což opět dokazuje úpadek této organizace,“ dodal.

„Ale jak jde čas a staří pamětníci umírají, ti mladší ani pomalu nevědí, co to byly Sudety. S jistou dávkou optimismu lze říct, že jeho význam pomalu, ale jistě, dlouhodobě klesá,“ uvedl Zeman.

Právě v česko-německém pohraničí přetrvávají obavy z možných majetkových nároků bývalých obyvatel, kteří byli po válce odsunuti do Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám