Hlavní obsah

Merkelová: Odsun Němců se už nebude opakovat, zárukou je EU

Berlín

Evropská integrace je nejlepší zárukou toho, že se už nebude opakovat vyhnání miliónů lidí z jejich domovů, jaké přišlo po skončení druhé světové války. Při recepci Svazu vyhnanců (BdV), který je zastřešující organizací německých vysídlenců ze zemí střední a východní Evropy, to v úterý řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

K integraci podle ní přispívají i sami vysídlenci, když se snaží renovovat památky v místech, kde kdysi bylo německé osídlení.

Merkelová v projevu připomněla německou odpovědnost za rozpoutání druhé světové války a za hrůzy holokaustu.

"Při vědomí této odpovědnosti můžeme ale připomenout i milióny Němců, kteří byli na konci této války a po ní oběťmi vyhánění," řekla kancléřka. "Osud miliónů vyhnaných Němců je pro nás dodnes upomínkou, že se musíme starat o to, aby naše i budoucí generace byly takového utrpení ušetřeny," uvedla.

Stavět mosty

Jediná záruka pro to je podle kancléřky evropská integrace a posilování vztahů se sousedními zeměmi. "Potřebujeme lidi, kteří budou stavět mosty. A ti se nacházejí právě v řadách vyhnanců," uvedla Merkelová.

Ocenila přitom, že se německé krajanské spolky zapojují do renovací kostelů a knihoven v místech, odkud byli vysídleni jejich předci. "Tím se daří udržovat kontakty s našimi evropskými sousedy," řekla.

Rovněž šéf BdV Bernd Fabritius vyjádřil přesvědčení, že díky evropské integraci jsou nyní vztahy mezi německými vysídlenci a domovskými státy jejich předků lepší než v minulosti. Podle něj je třeba ke zlepšování vztahů také vstřícná gesta. Ocenil v této souvislosti letošní krok Sudetoněmeckého krajanského sdružení, které ze svých stanov vypustilo zmínku o obhajování majetkových nároků vůči Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám