Hlavní obsah

Zeman: Vznikem Československa unikli Češi a Slováci germanizaci a maďarizaci

– Martin
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slováci si v úterý připomněli 100. výročí Martinské deklarace, jejímž podpisem 30. října 1918 vystoupili z Uherského království a přihlásili se k myšlence československého státu. Připomenutí se v Martině zúčastnili i vrcholní představitelé České republiky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český prezident Miloš Zeman (vlevo) a prezident Slovenska Andrej Kiska.

Článek

„Bratři Slováci, sestry Slovenky“, těmito slovy zahájil český prezident Miloš Zeman projev na oslavách výročí podpisu  Martinské deklarace. Hlava státu připomněla, že oběma národům před vznikem Československa hrozilo odnárodnění. „Čechům hrozila germanizace a Slovákům maďarizace. Díky těmto událostem jsme neztratili svoji národnost, svůj jazyk a mohli jsme se svobodně rozvíjet,“ zdůraznil Zeman.

„Ač jsme se rozešli, setkali jsme se v Evropské unii, která je skvělým projektem. Jen bych si někdy přál, aby jeho projektanti byli poněkud kvalifikovanější a dosáhli úrovně otců zakladatelů Evropské unie,“ dodal.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Slovenský premiér Peter Pellegrini (vpravo) a předseda české vlády Andrej Babiš

Rovněž slovenský prezident Andrej Kiska ocenil vztahy obou republik bývalé československé federace. „Neznám dvě země, které by si byly bližší než Slovensko a Česko. Dva samostatné, úspěšné, moderní státy,“ řekl a poděkoval  českým představitelům, že do Martina přijeli. „Po rozdělení federace jsme doufali, že se jednou spojíme ve společném evropském projektu. Povedlo se,“ dodal.

Slovenská národní rada, složená ze zástupců všech politických stran a proudů slovenské společnosti, v Martinské deklaraci uplatnila právo na sebeurčení a vyvázala Slovensko z Uherského království. Vyjádřila legitimní podporu cílům česko-slovenského zahraničního odboje a přihlásila se k soužití s českým národem. „Slovenský národ je částí jazykově i kulturněhistoricky jednotného československého národa,“ stálo mimo jiné v dokumentu, který také ustavil Slovenskou národní radu jako jediný orgán oprávněný jednat jménem Slováků na Slovensku.

Veľa šťastia, popřál Babiš

Předseda české vlády Andrej Babiš konstatoval, že Martinská deklarace byla prvním státoprávním aktem slovenského národa. „Za jedno století se z utlačovaného národa Rakouska-Uherska stal sebevědomý a nezávislý stát, člen Evropské unie a NATO. Signatáři deklarace by byli na tento stát bezpochyby hrdí,“ zdůraznil Babiš. „Nech sa vám darí, Slováci. Veľa šťastia,“ ukončil Babiš projev ve své rodné slovenštině.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český premiér Andrej Babiš se zdraví s přihlížejícími diváky

Oficiální oslavy odstartovaly odhalením pamětní desky Martinské deklarace na budově bývalé Tatrabanky, kde byla deklarace schválena. Poté tam položili věnce prezidenti obou zemí Miloš Zeman a Andrej Kiska, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, šéf českého Senátu Milan Štěch a předseda slovenského parlamentu Andrej Danko i premiéři Andrej Babiš a Peter Pellegrini.

Reklama

Výběr článků

Načítám