Hlavní obsah

Zeman označil masakr Arménů Turky za genocidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan/Praha

Prezident Miloš Zeman podle arménských médií při lednové návštěvě jeho arménského protějšku Serže Sargsjana v Praze označil hromadné vraždy Arménů v někdejší Osmanské říši za genocidu. Arménský tisk to zdůrazňuje kvůli faktu, že Česká republika na rozdíl od jiných států zavraždění více než miliónu Arménů jako genocidu formálně neuznala.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Příští rok to bude sto let od genocidy arménského lidu v roce 1915, kdy zemřelo 1,5 miliónu Arménů,” prohlásil podle arménských serverů Zeman při návštěvě Sargsjana, která se uskutečnila 30. ledna.

Podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka vyjádřil Zeman své osobní mínění o téměř sto let starých událostech. „Byl to soukromý názor a turecké straně byl vysvětlen,” napsal Kmoníček.

Genocidu Arménů v letech 1915 až 1917 formálně uznalo 23 zemí, mezi nimi Německo a Francie, které jsou stejně jako Česko a Turecko členy Severoatlantické aliance. Krvavá historická kapitola dodnes rozděluje Jerevan a Ankaru.

Kromě toho, že Osmanská říše půldruhého miliónu Arménů vyvraždila, další půl milión jich  přesídlila do neúrodných oblastí Mezopotámie. Přes 100 000 lidí uprchlo do Ruska.

Turecko tvrdí, že počet obětí dosáhl 250 000 až 500 000 a že v žádném případě nešlo o genocidu, ale pouze o represe, zahrnující deportace Arménům, kteří za první světové války vytvořili ve spolupráci s ruským nepřítelem „pátou kolonu”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám