Hlavní obsah

Želva v Chorvatsku pokousala turistku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dva útoky želvy na člověka zaznamenali v posledních dnech na chorvatském ostrově Čiovo nedaleko Splitu a v Trogiru. Podle listu Slobodna Dalmacija žena napadená při koupání na čiovské pláži Slatine skončila v nemocnici s hematomem a krvavými šrámy. V Trogiru muž sebe i šestiměsíční miminko, s nímž se koupal, dokázal ubránit.

Foto: Profimedia.cz

Kareta obecná. Ilustrační foto

Článek

„Žena byla asi v hloubce metr, možná metr a půl, když najednou vykřikla. Viděl jsem obrysy něčeho velkého. Myslel jsem si, že je to chobotnice, ale když jsem se přiblížil, pochopil jsem, že je to želva. Popadl jsem ženu a vytáhl ji z vody, zatímco želva pokračovala na břeh, odkud ji násilím vytlačil zpět do vody další muž, aby ochránil sebe i ostatní na pláži,“ popsal průběh útoku na ostrově Čiovo pro web zadarski.hr manžel napadené.

„Kousla ženu do zad, rána má průměr deset až dvanáct centimetrů. Je to dost vidět, hned to začalo krvácet a zmodralo to,“ upřesnil s tím, že želva měla něco kolem 80 až 100 centimetrů. „Jeli jsme do nemocnice,“ dodal.

Trogirský případ

Podobný zážitek má za sebou i otec, který se se svou šestiměsíční dcerkou a její matkou koupal v moři u Trogiru. Podle něj se asi 50kilogramová želva objevila šest až sedm metrů od břehu a rychle se k nim blížila. „Přítelkyně s dcerou šly okamžitě ven z vody,“ řekl s tím, že želva se pak „ohnala“ po něm, ale nezranila ho.

Foto: Petr Hejna

Kareta obecná v egyptském v Brayka Bay. Ilustrační foto

Podle chorvatských odborníků je želví útok na lidi – v obou zaznamenaných případech šlo nejspíš o karetu obecnou – velmi neobvyklý, uvedla Slobodna Dalmacija.

Silné čelisti a ostrý zobák

„Mořské želvy se nezapojují do interakcí s jinými jedinci svého druhu s výjimkou období páření. Tím méně se obvykle zajímají o lidi,“ řekla Mateja Zekanová Lupičová z Modrého světa – institutu pro výzkum a ochranu moře. „Na břeh vycházejí v období rozmnožování v oblasti hnízdišť,“ vysvětlila. „Karety obecné mají silné čelisti a ostrý zobák, který používají při krmení,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Kareta má silné čelisti a ostrý zobák

Podle profesora Alena Solda z katedry mořských studií na splitské univerzitě se mořské želvy mohou přiblížit ke břehu, a tím i k plavcům, při hledání potravy. „Živí se mořskými houbami, ježky, medúzami a menšími rybami,“ uvedl „Ty jejich zobáky dokážou nadělat hodně škody, třeba i zlomit prst,“ přidal se k popisu následků želvího útoku s tím, že vychází z informací ze zahraničí.

S želvím kousancem k lékaři

„Pokud by už vás želva zranila, je nutné navštívit lékaře,“ řekla podle listu Mirela Pavičičová-Iveljaová, přednostka kliniky infekčních nemocí ve splitské nemocnici. „Jako téměř u všech zvířecích kousnutí jde o riziko infekce, která by se musela v závislosti na velikosti rány řešit třeba i antibiotiky. Navíc mořské želvy mohou přenášet tetanus,“ varovala.

Foto: Profimedia.cz

Malá kareta obecná na turecké pláži Çıralı

Ve Středomoří žije odhadem kolem 100 tisíc mořských želv. Přesná čísla o chorvatském pobřeží podle Slobodne Dalmacije nejsou. Podle odborníků se lze v chorvatské části Jadranu setkat nejspíš s karetou obecnou, nejběžnější z celkem osmi druhů mořských želv, které ve Středomoří žijí.

U chorvatských břehů není bezpečno, moře obsadily medúzy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám