Hlavní obsah

U chorvatských břehů není bezpečno, moře obsadily medúzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnepříjemnější medúzy Středozemního moře, talířovky svítivé, obsadily jih chorvatského pobřeží. Jejích žahnutí je velmi bolestivé a mohou po něm zůstat jizvy.

Foto: Profimedia.cz

Talířovka svítivá (Pelagia noctiluca)

Článek

Vypadají jemně a křehce, v lidské říši by se daly přirovnat k baletkám. Přesto kvůli talířovkám svítivým (Pelagia noctiluca) podle webu Danas.hr vlají na několika chorvatských plážích výstražné červené vlajky.

Na dubrovnické pláži Danče nejnepříjemnější medúzy Středomoří popálily minulý týden osm lidí za jediný den.

„Nejdřív byla sem tam nějaká. Pak ale začaly přibývat. Nakonec jsem jich do kbelíku nachytal pětadvacet. A to jsem je lovil z vody skleničkou,“ vyprávěl Andrej Stipič z Dubrovníku.

Dovolená v Chorvatsku na Istrii: Kam vyrazit na pláž nebo za památkami

Cestování

Talířovky svítivé se objevily také na jiných plážích v okolí Dubrovníku. „Objevily se také na Mandrači,“ řekla Ramona Popovičová z dubrovnického Červeného kříže.

Popáleniny od talířovky svítivé jsou podle webu velmi bolestivé a viditelné i několik dní. V ojedinělých případech po žahnutí může zůstat i jizva.

„Nejlepší je potřít místo mořským pískem a pak polít octem nebo aspoň opláchnout mořskou vodou. V žádném případě neoplachovat sladkou vodou,“ popsal první pomoc Marko Marinovič, šéf urgentního příjmu dubrovnické nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Talířovky svítivé, které moře vyvrhlo na písek pláže.

V případě větších popálenin je podle něj vhodné něčím plastovým, třeba platební kartou, „seškrábnout“ z kůže zbytky žahavých buněk.

„Koupal jsme se v moři a žahla mě medúza. Hodně to pálilo, ale teď už to jen svědí,“ vyprávěl o svém „setkání“ s medúzou na ostrůvku Vrnik u Korčuly Toma Fabrič ze Záhřebu.

Prevence neexistuje, je jí pouze opatrnost. S charakteristickou „čepičkou“ a dlouhými chapadélky se žahavými konci není talířovky svítivé těžké rozpoznat, tvrdí web.

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Kde strávit dovolenou u moře

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám