Hlavní obsah

Zelenskyj vyhodil všechny šéfy odvodových center

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany, v jejímž čele stojí prezident Volodymyr Zelenskyj, rozhodla o propuštění všech šéfů oblastních odvodových center. Důvodem je údajná korupce.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Rozhodnutí v pátek podle listu Ukrajinska pravda oznámil Zelenskyj na základě nedávné inspekce v těchto střediscích.

„Naše rozhodnutí. Rozpouštíme všechny regionální ,vojenské výbory‘. Tento systém by měli řídit lidé, kteří přesně vědí, co je válka a proč je cynismus a úplatkářství během války vlastizradou,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Proti činitelům odvodových center je podle něj vedeno dohromady 112 trestních řízení.

Podle Zelenského mohou místa suspendovaných velitelů středisek zaujmout vojáci, kteří prošli frontou, ale nemohou být na bojišti kvůli zraněním. „Vojáci, kteří si zachovali důstojnost a nejsou cyničtí,“ dodal prezident.

Provedení rozhodnutí by měl podle Zelenského zajistit vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Ještě před jmenováním nových šéfů center se uskuteční jejich prověrka ze strany tajné služby SBU, dodal prezident.

Reznikov do Londýna?

List Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenované vládní zdroje také napsal, že Zelenskyj údajně hledá také nového ministra obrany namísto dosavadního šéfa resortu Oleksije Reznikova. Jsou prý dva kandidáti.

Prvním je Oleksandr Kubrakov, místopředseda vlády pro obnovu Ukrajiny, a druhým Oleksandr Kamyšin, ministr strategického průmyslu. S oběma měla už proběhnout příslušná jednání.

O Reznikovově rezignaci se po sérii skandálů diskutovalo už začátkem letošního února. Nyní se jeho odvolání znova zvažuje s tím, že věc se „posunula od teoreticky možného k prakticky možnému“, uvedl list.

Deník v této souvislosti také napsal, že Reznikovovi „údajně nevadí stát se velvyslancem ve Velké Británii“. Není prý ale známo, zda se o tom skutečně uvažuje.

Ukrajina kvůli sílící ruské ofenzivě evakuuje 37 obcí v Charkovské oblasti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám