Hlavní obsah

Zelenskyj v Rumunsku jedná o posílení spolupráce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý přijel do rumunské metropole Bukurešti. Na jednání se svým rumunským protějškem Klausem Iohannisem chce posílit „dobré sousedské vztahy“ obou zemí. Jedná se o první cestu hlavy ukrajinského státu do Rumunska, které je důležitou tranzitní zemí pro vývoz ukrajinského obilí.

Zelenskyj v Rumunsku jedná o posílení spolupráceVideo: Reuters

 
Článek

Rumunsko označil Zelenskyj za zemi, která přišla Ukrajině na pomoc v „nejtemnější hodině“ a jejíž podpora s „postupem času sílí“. S Iohannisem chce jednat o bezpečnostní spolupráci, rozvoji leteckých a dalších koalic, posílení protivzdušné obrany Ukrajiny, černomořské bezpečnostní architektuře a vztazích obou zemí s partnery.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho rumunský protějšek Klaus Werner Iohannis

„Ukrajina je vděčná za podporu Rumunska, která posiluje náš stát, a za jeho konstruktivní solidaritu, která umožňuje našim zemím, aby byly zdrojem bezpečnosti pro svět, zejména v oblasti potravinové bezpečnosti,“ uvedl Zelenskyj na sociální síti X.

Drony a obilí

Kvůli omezenému přístupu ke svým černomořským přístavům musí Ukrajina své obilí částečně vyvážet přes sousední země po železnici, silnici nebo menšími říčními loděmi. Klíčový je v tomto rumunský černomořský přístav Konstanca, z něhož se loni vyvezlo 8,6 milionu tun ukrajinského obilí.

Na území Rumunska, členského státu EU a NATO, v posledních týdnech opakovaně dopadly trosky ruských dronů, které útočily na ukrajinské přístavy na Dunaji.

Vztahy mezi Kyjevem a Bukureští poznamenává spor o postavení rumunské menšiny na Ukrajině, která čítá několik desítek tisíc lidí žijících především na jihozápadě země. Část ukrajinských Rumunů si stěžuje na asimilaci ze strany ukrajinských úřadů a požaduje větší autonomii.

Na rumunské území mohly znovu dopadnout trosky ruského dronu

Zahraniční

Drony útočí nad ránem, lidé jsou v pasti. Novinky s kamerou v rumunské vesnici duchů u hranic s Ukrajinou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám